Частични местни избори Частични местни избори

Предизвикателствата пред кмета на София

23.11.2009, 12:10 - ГЕРБ
Предизвикателствата пред кмета на София   [ Виж видео ]

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви против идеята софиянци да плащат за паркиране пред собствените си жилища. Това предложение на шефа на транспортната комисия в общината предизвика бурните реакции на столичани миналата седмица. Днес часове преди да положи клетва като кмет на София, Фандъкова беше гост на сутрешния блок на БНТ, където отговори на въпроси за паркирането, детските градини и бездомните кучета.


Дали ще се плаща паркинг дори пред собствените жилищни блокове е тема, която софиянци обсъждат вече седмица - все едно дали живеят в центъра или в Обеля, Младост или Овча купел.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Безспорно в София има сериозен проблем с паркирането и той се дължи, разбира се, на това, че градът не е готов да поеме толкова много коли, колкото са през последните години. Факт е, че според мен няма никаква готовност за  такова нещо и аз лично категорично възразявам пред блоковете в кварталите да се плаща."

Друг е въпросът как ще се реши този проблем, каза Фандъкова, защото трябват нови паркинги. Тя обеща да провери чия е идеята за платени паркинги пред блоковете и категорично обеща, че това няма да се случи.

Йорданка Фандъкова: "Аз ще се заема с проектирането на паркингите, местата за които са определени вече от общинския съвет - те са над 30 паркинга в централна градска част. Естествено, че ще се търсят различни начини на финансиране и то такива, каквито са допустими от закона."

С друг от сериозните проблеми за софиянци - недостигът на детски градини Фандъкова се е сблъсквала още като заместник-кмет.

Йорданка Фандъкова: "Имаме разработена програма, тя е средносрочна и предполага много ясни параметри. В тази програма са заложени за следващите две години около 4000 нови места."

Кметът обеща детските градини да са личен приоритет и за това разчита на правителството и институциите, които да преотстъпуят за целта собствени терени в София.

И още един проблем, който тормози столичани и кметска управа вече десетилетия - бездомните кучета.

Йорданка Фандъкова: "Според мен трябва да работим и в посока превенция, и регистрация и на домашните кучета, защото голяма част от уличните кучета в момента са бивши домашни кучета."

Регистрацията на кучета  е възможна, каза Фандъкова и потвърди, че има официално открит регистър по закон. Според него всички трябва да спазваме правилата и да регистрираме домашните си любимци.

Автор: Весела Петрова
 

Още от Частични местни избори Още от Частични местни избори