Новини » Евроизбори в България Новини » Евроизбори в България

Българските евродепутати в ключови комисии

15.07.2009, 20:59
Българските евродепутати в ключови комисии   [ Виж видео ]

Новоизбраният Европейски парламент днес разпредели депутатите в 20-те постоянни работни комисии. Българските представители получиха места във важни комисии като бюджет, икономика, вътрешен пазар, околна среда, енергетика и външни отношения.


Лидерът на българската десница в ЕП Румяна Желева има повод да е доволна - нейните депутати са в комисиите по вътрешен пазар, икономика, земеделие и енергетика. Самата Желева ще бъде в Комисията по външни отношения и ще работи, за да докаже, че България може повече.

Румяна Желева - ГЕРБ и ЕНП: „Искам да помогна да се утвърди България като положителен пример за държавите, на които предстои да кандидатстват или да се състезават за изпълнение на критериите за европейско членство."

В същата комисия, но като резерва, ще е и бившият външен министър Надежда Михайлова. Неин приоритет ще бъде комисията по бюджет.

Надежда Михайлова - „Синя коалиция" и ЕНП: „Имайки предвид, че ще бъде обсъждана новата финансова рамка, прецених, че мога да бъда полезна като политик с дълъг опит и като бивш външен министър в Комисията по бюджет."

Друг бивш вече външен министър - Ивайло Калфин ще работи в същата комисия, но и в комисията по енергетика, тема, изключително важна за България и Европа.

Ивайло Калфин - БСП и ПАСД: „Ще продължа да работя за обща енергийна политика на Европа, за диверсификация на енергийните доставки, за развитие на новите технологии, теми, които за България са много важни и по които сме работили и през последните години."

Проф. Панайотов от ДПС остава верен на себе си и на комисията по околна среда. Заедно с бившия белгийски премиер Верхофстад, той планира в Брюксел семинар в областта на биогоривата.

Проф. Владко Панайотов - ДПС и АЛДЕ: „Използването на отпадъци като сено, слама, треви, дървесни отпадъци, биомаса за получаване на биогаз, на етанол. Така че хората, бизнесът в България, ще имат пряк достъп... Аз искам да им дам една ниша как те по-най-добрият начин да инвестират и насочат своите успехи в една печеливша линия."

Така голямото раздаване на картите в новия парламент свърши. Предстоят делата.

Автор: Асен Инджиев, кореспондент на БНТ
 

Още от Евроизбори в България Още от Евроизбори в България