Новини » Евроизбори в България Новини » Евроизбори в България

Неделчо Беронов: Няма случай, в който КС да е разпореждал повторно броене на бюлетини

10.06.2009, 10:39
Неделчо Беронов: Няма случай, в който КС да е разпореждал повторно броене на бюлетини   [ Виж видео ]

В пряко включване в сутрешния блок "Денят започва" председателят на Конституционния съд (КС) Неделчо Беронов зяви, че съдът може да бъде сезиран за повторно преброяване на гласовете не пряко от самите участници в изборите, а от не по-малко от една пета от народните представители, президента, Министерски съвет, Върховен касационен съд, Върховен административен съд и главния прокурор.
Освен това според Конституцията на Република България КС се произнася по законноста на изборите за президент и вицепрезидент и за народен представител. За избори за Европейски парламент в Конституцията нищо не е упоменато. КС разглежда делата си в 2 фази, първата, от които е да прецени дали конкретнияt казус е в неговите компетенции, обясни още Беронов. В конкретния случай, ако КС бъде сезиран ще трябва първо да прецени дали законноста на евровота е изобщо в неговите
компетенции и чак след това евентуално да вземе някакво решение по въпроса.

До момента не е имало случай КС да разпореди повторно броене на всички бюлетини след гласуване. "Нито в закона за избор на представители за Европейски парламент, нито в Конституцията има нещо казано за броене на бюлетини. Това е една конкретна форма. Законът и Конституцията в никой случай не се занимават с конкретни форми" - това каза Беронов.

Еднозначен отговор на въпроса за решение на КС за повторно преброяване на бюлетините няма.

 

Още от Евроизбори в България Още от Евроизбори в България