Новини » Евроизбори в България Новини » Евроизбори в България

Одит на предизборната кампания за евроизбори

13.06.2009, 10:58
Одит на предизборната кампания за евроизбори   [ Виж видео ]

Близо 5 милиона лева са похарчили партиите и коалициите за рекламни телевизионни клипове за изборите на български евродепутати. Това изчислиха от социологичната агенция ГФК. Срещу това партийните централи са получили достъп до близо 12 часа от ефира на 10-те най-гледани телевизии. Според медиините експерти обаче похарчените пари почти не са повлияли на нагласите на гласоподавателите.

Най-много от бюджета си за политическа реклама за евроизборите са отделили Коалиция за България - над 734 хил.
Срещу това е получила най-дълго присъствие в ефира на най-гледаните телевизии - почти 4 часа. Според социолозите на ГФК - ГЕРБ пък са заложили на лидера си, а не на телевизионните клипове. За тях партията е дала 120 хил. лв. срещу 40 мин. ефирно време. РЗС и Лидер са похарчили съответно 500 и 550 хил. лв. За това според медииният експерт Орлин Спасов резултатите от евровота нямат пряка връзка с инвестираните средства. Според Георги Лозанов кампанията за евродепутати е доказала, че медиите са на страната както на управляващите, така и с предполагаемите победители.

Проф.Георги Лозанов, медиен експерт:
- Те се насочват към победителя и предварително работят за неговата победа.

Доказателството е, че ако до 1 май, сочената за победител сила е била почти сигурна, то от тогава до 7-ми май изравняването и с втората са довели и до промяна на поведението на медиите:

Проф.Георги Лозанов, медиен експерт:
- Ако видите баланса между критични и позитивни материали за Бойко Борисов ще видите, че макар и слабо се забелязва тенденция на нарастване на критическите нагласи към него. Т.е. медиите не са сигурни в победителя. За това и техните политически профили и поведения е трудно да се изведат.

 

Автор: Милен Кирилов
 

Още от Евроизбори в България Още от Евроизбори в България