Новини » Евроизбори в Европа Новини » Евроизбори в Европа

Страните от ЕС официално подкрепиха Барозу

19.06.2009, 10:54
Страните от ЕС официално подкрепиха Барозу   [ Виж видео ]

Без изненада държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от ЕС подкрепиха кандидатурата на Жозе Мануел Барозу за втори мандат начело на Европейската комисия. Малко след полунощ чешкото председателство обяви решението, което обаче не е официална номинация на Барозу. Държавите от Eвросъюза ще се консултират първо с Европейския парламент, който се събира в средата на юли за пръв път след евроизборите.

Малко след полунощ Барозу и министър-председателят на Чехия, видимо доволни, обявиха решението на Европейския съвет - единодушно, но не и преди да бъде попитан ЕП:

Ян Фишер - Министър-председател на Чехия: "Доволен съм, че Жозе Мануел Барозу получи широка и единодушна подкрепа от 27-те страни-членки на Eвросъюза. Те изцяло подкрепят неговата кандидатура".

Самият Барозу не пропусна да се похвали, че не си спомня друг кандидат преди него да е получавал единодушна подкрепа:

Жозе Мануел Барозу - Председател на ЕК: "Повече от горд съм, аз съм развълнуван. Това беше много важен момент за мен, защото получих подкрепа, съпроводена с думи на признание за работата на Комисията в едни изключително трудни обстоятелства".

Въпреки подкрепата си обаче, страните-членки ще изчакат мнението на ЕП. Парламентарните групи са разделени - десницата е "за" Барозу, "зелените" са против, либералите изглеждат разделени, няма единодушие и сред социалистите - премиери от социалистически партии като Станишев, Сапатеро и Гордън Браун вече подкрепиха Барозу. Надеждата е, че всичко това ще се изясни в средата на юли, когато за пръв път се събират депутатите от новия ЕП.

 

Автор: Aсен Инджиев - кореспондент на БНТ в Брюксел
 

Още от Евроизбори в Европа Още от Евроизбори в Европа