Парламентарни избори Парламентарни избори

Сергей Станишев получи вот на доверие от Националния съвет на БСП

18.07.2009, 20:03 - "Коалиция за България"
Сергей Станишев получи вот на доверие от Националния съвет на БСП   [ Виж видео ]

Лидерът на БСП Сергей Станишев получи вот на доверие от Националния съвет на партията. Въпреки поредицата от призиви за оставката му в седмиците след изборите и критичните изказвания и на днешния пленум, 122-ма социалисти от ръководството са подкрепили оставането му на лидерското място, за смяната му са гласували 29. Промени няма да има и в Изпълнителното бюро на партията до конгреса.

Най-висшият партиен орган трябва да се събере на 17 октомври, за да оцени участието на БСП в управлението и резултатите от изборите и да посочи каква политика ще води занапред партията.

Сергей Станишев поиска и получи вот на доверие от Националния съвет въпреки тежката изборна загуба. Подаването на оставка в този момент той отново нарече бягство от отговорност, но каза, че не се притеснява на конгреса да се състезава за поста си.

Сергей Станишев - председател на БСП: "Няма нито едно нещо от това, което съм правил през последните години като лидер на БСП и като министър-председател за последните 4 години, за което да се срамувам и да оценявам като провал, независимо от грешките, включително и моите лични. Така както 750 хиляди българи не се срамуват от резултатите на нашето управление и ни го показаха еднозначно със своя вот."

Вътрешната опозиция обаче оценява гласовете за БСП като изстрадана и дадена и със стиснати зъби подкрепа за партията. Управлението е имало своите успехи, но оценките на Позитано и на хората са се разминали драстично.

Татяна Дончева - член на НС на БСП: "Има стена от недоверие пред БСП, това показаха тези избори, недоверие, даже озлобление. Това се помъчих да им обясня - че хората може да се разочароват от Бойко Борисов, даже бързо да се разочароват - това нищо няма да ни донесе на нас ей така."

Александър Лилов - член на НС на БСП: "Аз смятам, че ако следваме принципите на демокрацията и повелята на морала, то независимо как се казва сегашният лидер на партията, би трябвало да се оттегли. Ако загубиш пост, нищо не си загубил, ако загубиш пари, много си загубил, но ако загубиш достойнството си, всичко си загубил."

При тайното гласуване 29 от социалистите в Националния съвет не дадоха доверието си на Станишев. 122-ма казаха с вота си, че не виждат алтернатива на лидера.

Антон Кутев - секретар на ИБ на БСП: "Защото в крайна сметка ние имаме 123 гласа за и 29 гласа против при вота за доверие, което достатъчно ясно показва, че групата, която настоява за оставка на председателя, не е достатъчно мощна. Тази група е най-силна в пленума, аз съм сигурен, че тази група в Конгреса няма такова влияние, а в живота на обществото пък съвсем."

Кирил Добрев - секретар на ИБ на БСП: "Председателят получи доверие от младежката група, която представляваме ние, с една ясна задача - промяна на партията - това е."

Атанас Костадинов - член на НС на БСП: "Промяна на партията означава поне две неща - първо, промяна не може да бъде направена от хора, 15 човека, които от 15 години претендират, че притежават абсолютно цялото знание за това къде какво трябва да се случи, как да изглеждат едни избори, как да изглеждат едни листи."

Ще промени ли политиката си БСП и в каква посока след тежката изборна загуба е големият въпрос пред конгреса през октомври. Станишев очаква той да бъде решен след оценка за управлението на правителството и участието на БСП в него, защото ще е грешка, както през 97-ма, кабинетът на левицата да бъде изпратен с премълчаване и недомлъвки. Безкръвният пленум предвещава, че и конгресът няма да е нощ на дългите ножове. Запазил поста си, Станишев вероятно ще предложи по-компактно Изпълнително бюро, което да опита да върне доверието в БСП.

 

Още от Парламентарни избори Още от Парламентарни избори