Парламентарни избори Парламентарни избори

ЦИК преразпредели мандатите в Русе и Добрич

12.10.2009, 19:34
ЦИК преразпредели мандатите в Русе и Добрич   [ Виж видео ]
Три месеца след парламентарните избори Централната избирателна комисия обяви за избрани в 41-то Народно събрание нови двама депутати от ДПС и Синята коалиция. Те ще заемат местата на Венцислав Върбанов и Бюрхан Абазов, които Конституционният съд обяви за незаконно избрани.  

Решението на Конституционния съд заради погрешно отчетени 24 гласа на изборите в Русе накара ЦИК да преразпредели мандатите в Русе и Добрич. Така в парламента влизат Рушен Риза и Михаил Михайлов – пак от ДПС и Синята коалиция, само че този път според решението на ЦИК ДПС печели мандат в Добрички избирателен район, а сините ще имат народен представител от дунавския град. Две заседания и повече от 4 часа отне това решение на Централната избирателна комисия.    

Ралица Негенцова – говорител на ЦИК: "В ЦИК преобладаващият брой са юристи. Идеята беше, че това за първи път се случва - да бъдат вземани такива решения. Законът не е достатъчно перфектен в тази посока и въпросът беше как да бъдат формулирани и правно издържани всички наши диспозитиви на решението."

 

Автор: М. Матева
 

Още от Парламентарни избори Още от Парламентарни избори