Парламентарни избори Парламентарни избори

СГП разследва изобрите за български парламент, проведени в Турция

13.10.2009, 12:12
СГП разследва изобрите за български парламент, проведени в Турция

Софийската градска прокуратура е започнала разследване на изобрите за български парламент, проведени на територията на република Турция. Производството е образувано по сигнал на външния министър Румяна Желева, в който има данни за допуснати нарушения. Прокуратурата обяви, че ще разследва виновни служители на Министерството на външните работи, които са отговаряли за провеждане на изборите за национален парламент извън страната - в Турция.

Разследващите имат данни, че са допуснати нарушения и дори съмнения, че това е правено срещу нерегламентирано заплащане. Работната формулировка на досъдебното производство е неизпълнение на служебните задължения с цел набавяне на лични облаги или на облаги за други лица, като така е нанесена вреда на трети лица.

Градският прокурор Николай Кокинов допусна, че членовете на секционни избирателни комисии, където са извършени нарушенията, също могат да бъдат считани за длъжностни лица, след като са били назначени по съответния регламентиран от Закона за изборите начин. Те също ще бъдат разследвани от прокуратурата, въпреки трудностите, защото те ни живеят на територията на Република България.

Ако разследващите докажат наличието на нарушения, които са довели до изкривяване на изборните резултати, главният прокурор има право да сезира Конституционния съд за частично касиране на изборите. Смята се, че основните нарушения са допускане на хора да гласуват по няколко пъти и отчитане на негласували хора като гласували.

 

Автор: Иво Никодимов
 

Още от Парламентарни избори Още от Парламентарни избори