Културни събития

"Делю хайдутин" в Космоса!

"Делю хайдутин" в Космоса!

„Един призрак броди из открития Космос прославяйки навред българската култура... Призракът на „Делю хайдутин"! През 1977 г. известната българска народна песен в изпълнение на Валя Балканска е избрана от авторитетен комитет с председател Карл Сейгън да представлява културата на човешката раса пред извънземни цивилизации, както и да запази за идните поколения достиженията на земното наследство. Златната плоча е поставена в космическата станция „Вояджър" и освен „Делю хайдутин" на Валя Балканска, съдържа още записи на Моцарт, Бетовен, Бах, автентични звуци и мелодии от различни ери и култури. „Вояджър" вече е напуснал пределите на Слънчевата система и фактът, че сред безценния му товар е и народната песен от златоградския регион, е признание за не само за нашия фолклор, но и за цялата ни култура!"

Телефони за гласуване:

За SMS и повикване от абонати на Мобилтел, Глобул и Vivacom - 14208
0,60 лв. с ДДС

За обаждане на фиксираните абонати на Vivacom - 0900 10208
0,66 лв. с ДДС

Други начини за гласуване:

1. На телефоните на Редакция „Култура и образование” в Българската национална телевизия:
За чужбина: + 359 2 9830012
За България: 02 / 9830012

2. На електронната ни поща vek@bnt.bg

 

Културни събития

Кръгът "Мисъл"

Кръгът "Мисъл"

„Започнал да се оформя още през XIX век, легендарният кръг „Мисъл", създаден около едноименното списание на д-р Кръстю Кръстев, без съмнение остава едно от най-значимите събития в българската култура на 20-тото столетие. Чрез страниците на... виж »
 
Създаването на българския професионален театър

Създаването на българския професионален театър

„Превръщането на театъра в институция с осъзната мисия за духовното израстване на страната, е събитие с изключително значение за културните процеси в България не само за изминалия век. През 1904 г. драматична трупа „Сълза и смях" приема... виж »
 
"Българан е галант"

"Българан е галант"

„На 13 януари 1915-та година зрителите в софийския Модерен театър влизат в ролята на акушери при раждането на едно забележително отроче, наречено... българско кино! Първият български филм се нарича „Българан е галант" и неговият автор Васил... виж »
 
Стилът на Майстора

Стилът на Майстора

„Уникалният стил на Владимир Димитров - Майстора се нарежда между най-ценните ни културни богатства за 20-ти век не само заради безспорния му талант на художник, но и заради върховото място, което неговият визуален код заема в съзнанието и... виж »
 
Списание "Златорог"

Списание "Златорог"

„Списание „Златорог" е едно от явленията, което най-ярко изразява културния разцвет на България между двете световни войни. Създадено през 1920 г. от идейния последовател на кръга „Мисъл", Владимир Василев, повече от две десетилетия... виж »
 
Българското оперно чудо

Българското оперно чудо

„Онова, което правят българските оперни гласове през изминалия 20-ти век наистина може да бъде определено с нескромната дума - чудо... Невероятно е, но е факт, че трите най-големи басови гласове от втората половина на изминалото столетие... виж »
 
Античното злато на България

Античното злато на България

„Българските археологически открития през миналия век съвсем закономерно се превърнаха световната сензация, тъй като започнаха да просветляват някои от напълно непознатите страни на античната култура. Допреди няколко десетилетия,... виж »
 
"Делю хайдутин" в Космоса!

"Делю хайдутин" в Космоса!

„Един призрак броди из открития Космос прославяйки навред българската култура... Призракът на „Делю хайдутин"! През 1977 г. известната българска народна песен в изпълнение на Валя Балканска е избрана от авторитетен комитет с председател... виж »
 
1300 г. България

1300 г. България

„Титаничното дело на социалистическата културна политика без съмнение се нарича: „1300г. България"! Честването на тринайсетвековния юбилей на страната е възприето като възможност да се покажат мускулите на българския творчески гений... виж »
 
Златна палма за "Женитба"

Златна палма за "Женитба"

„Когато през 1985 г. анимационният филм на Слав Бакалов и Румен Петков „Женитба" получава най-голямото отличие в историята на българското кино - „Златна палма" от кино-фестивала в Кан, генералният директор на Българска кинематография... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник