Любовни истории

Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова без всякакво съмнение са най-известната двойка от епохата на развития социализъм. Своеобразната принцеса на народната република вече има един брак зад гърба си, а по странна ирония на съдбата известният бохем и телевизионен ръководител е свързан с най-добрата приятелка на Людмила, стюардесата Светла Маринова. През 1966 г. Славков остава вдовец, след като самолетът на БГА „Балкан”, пътуващ за Братислава, катастрофира и съпругата му загива. От своя страна Живкова се развежда и в този момент любовта между двамата разцъфтява и въпреки многото коментари и недомлъвки за техния съвместен живот, остават неразделни до трагичната смърт на дъщерята на държавния ръководител.

 

Телефони за гласуване:

За SMS и повикване от абонати на Мобилтел, Глобул и Vivacom - 14210
0,60 лв. с ДДС

За обаждане на фиксираните абонати на Vivacom - 0900 10210
0,66 лв. с ДДС

Други начини за гласуване:

1. На телефоните на Редакция „Култура и образование” в Българската национална телевизия:
За чужбина: + 359 2 9830012
За България: 02 / 9830012

2. На електронната ни поща vek@bnt.bg

 

 

Любовни истории

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Тя е музата на българската поезия, той е един от великите ни интелектуалци на всички времена. Мара Белчева и Пенчо Славейков са онази двойка, в която любовта и духът са свързани по удивителен начин, за да бележат целия български ХХ... виж »
 
Пейо Яворов и Мина Тодорова

Пейо Яворов и Мина Тодорова

Чиста, красива и трагична, любовта между Пейо Яворов и Мина Тодорова се превърна в легенда на изминалото столетие, която поколения българи приеха като несбъдната част от собствения си живот. Гениалният поет среща за пръв Мина на една... виж »
 
Пейо Яворов и Лора Каравелова

Пейо Яворов и Лора Каравелова

Сякаш всичко, до което се докосне Пейо Яворов, е осъдено на разруха и връзката му с Лора Каравелова е най-страшното доказателство за това. Запознават се на един излет в Драгалевци през лятото на 1906 година, но взаимният им интерес няма... виж »
 
Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Няма просветен европеец, който да не знае името на Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на съвременната турска държава. Малцина обаче знаят, че любовта на живота му е българката Димитрина Ковачева. Бъдещият „баща на турската нация”... виж »
 
Боян Пенев и Елисавета Багряна

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Като че ли по някакво необяснимо правило голямата любов изгаря всичко по пътя си и рядко стига до щастлива развръзка. Както се случва с Елисавета Багряна и Боян Пенев - двойката, която успя да победи обществените предразсъдъци и личните... виж »
 
Цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Не са много хората, които си дават сметка, че обект на завист и възхищение, коронованите особи в цял свят всъщност имат един голям недостатък пред обикновения човек, тъй като в огромната отговорност за продължаването на династията... виж »
 
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова

Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова

"Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин…” Така започва едно от най-разтърсващите стихотворения в историята на българската литература, с което броени часове преди смъртта си Никола Вапцаров се прощава със своята... виж »
 
Александър Балабанов и Яна Язова

Александър Балабанов и Яна Язова

През 1930 година никому неизвестната Люба Ганчева от Лом дава своя тетрадка със стихове на международно известния учен и интелектуалец Александър Балабанов, който веднага оценява нейния талант и измисля псевдонима Яна Язова, с който... виж »
 
Раде Маркович и Невена Коканова

Раде Маркович и Невена Коканова

Любовта между Раде Маркович и Невена Коканова е история, в която измисленият свят на киното оцвети черно-белия свят на действителността. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови” разказва за невъзможната любов между българка и... виж »
 
Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова без всякакво съмнение са най-известната двойка от епохата на развития социализъм. Своеобразната принцеса на народната република вече има един брак зад гърба си, а по странна ирония на съдбата известният... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник