Научни постижения

Фотоелектретите

Фотоелектретите

Трудно можем да си представим съвременния свят без копирната техника, а тя ни радва с чудодейните си свойства благодарение на откритието, направено от акад. Георги Наджаков! През 1925г. младият български физик пристига на специализация в Париж и получава подкрепата на световноизвестния учен Пол Ланжвен за работа върху фотоелектричния ефект при твърди тела. През 1937г. Наджаков обявява на света за епохално откритие, наречено от него перманентно фотополяризирани диелектрици или накратко – фотоелектрети! Бъдещото построяване на фотокопирната техника би била невъзможна без фотоелектретите, а пък ние си имаме още едно велико научно постижение на 20 в.!

 

Телефони за гласуване:

За SMS и повикване от абонати на Мобилтел, Глобул и Vivacom - 14204
0,60 лв. с ДДС

За обаждане на фиксираните абонати на Vivacom - 0900 10204
0,66 лв. с ДДС

Други начини за гласуване:

1. На телефоните на Редакция „Култура и образование” в Българската национална телевизия:
За чужбина: + 359 2 9830012
За България: 02 / 9830012

2. На електронната ни поща vek@bnt.bg

 

Научни постижения

lactobacillus bulgaricus

lactobacillus bulgaricus

Годината 1905-та е първата, в която цивилизованият свят занемява пред неподозираните досега възможности на българската наука през 20 в. В престижното женевско списание „Ревю медикал де ла Сюис Романд” се появява статия на 27-годишния... виж »
 
Първият български самолет

Първият български самолет

10 август 1915г. се счита за начало на българското самолетостроене благодарение на едно 19 годишно момче, което конструира първия български самолет „Експрес”. Това момче се нарича Асен Йорданов и неговите изобретения съвсем не за последен... виж »
 
Електромагнитната пулсация

Електромагнитната пулсация

На Женевската конференция през 1950 г. САЩ обявяват, че разполагат с надеждна система за регистриране на ядрените експлозии навсякъде по света и така се споразумяват със Съветския съюз за мораториум за изпитания в атмосферата. Малцина... виж »
 
Фотоелектретите

Фотоелектретите

Трудно можем да си представим съвременния свят без копирната техника, а тя ни радва с чудодейните си свойства благодарение на откритието, направено от акад. Георги Наджаков! През 1925г. младият български физик пристига на специализация в... виж »
 
Изобретяването на компютъра

Изобретяването на компютъра

Кой не знае Джон Атанасов, кой не е чувал за него! През изминалия век синът на българския преселник от село Бояджик, Ямболско, промени характера на човешката цивилизация с изобретяването на първия цифров компютър, който въпреки че... виж »
 
Нивалинът

Нивалинът

В класацията ни за най-големи български научни постижения през 20 в. ще се прокрадне упойващата миризма на родното блатно кокиче, защото следващият ни научен принос с общочовешко измерение е лекарството Нивалин! Извлечен от вече... виж »
 
Леене с газово противоналягане

Леене с газово противоналягане

А сега да се облеем с газово противоналягане и да приветстваме едно от най-значимите инженерни постижения на човечеството през втората половина на 20 в., а именно методът за леене с газово противоналягане, създаден от акад. Ангел Балевски и... виж »
 
Електронният часовник

Електронният часовник

Погледнете електронния часовник на ръката си и гордо се потупайте по гърдите, защото това забележително научно постижение на 20-тото столетие е дело на нашия сънародник Петър Петров! Електроинженерът от Брестовица има бурна младост като... виж »
 
Шестият сърдечен тон

Шестият сърдечен тон

Оказва се, че българинът познава отлично тайните на сърцето не само от любовна гледна точка, но и в чисто научна посока, защото именно българин прави едно от най-важните открития в медицината през изминалото столетие, което се нарича:... виж »
 
Българските космически постижения

Българските космически постижения

България отвръща на удара и в своите космически постижения, отредили и място на една от водещите космически сили в света през 20 в.! Огромен е приносът на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров, изключителни са... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник