Новини

Най-големият куриоз в България за ХХ век е Информационното затъмнение за „Чернобил”
11.02.2010, 22:27

Най-големият куриоз в България за ХХ век е Информационното затъмнение за „Чернобил”

Информационното затъмнение за "Чернобил" спечели в категория „Абсурди и куриози” с 29.05% от зрителските гласове. На второ място със 17.47% остана Делото „Антонов”, а на трето България – 16-а република на СССР с 14.08%.

Окончателна класация в категория „Абсурди и куриози на 20 век”:
1.Информационното затъмнение за чернобил – 29.05%
2.Делото „Антонов” – 17.47%
3.България – 16-а република на СССР – 14.08%
4.Дупката в Царичина – 8.02%
5.Софийското море – 6.24%
6.Шегата на „Ку-Ку” за АЕЦ „Козлодуй” – 6.24%
7.Похитените тленни останки на Чарли Чаплин – 5.53%
8.Не/разкритите досиета на ДС – 5.53%
9.Заводът „Червена могила” – Радомир 4.63%
10.Тайната вечеря на Политбюро – 3,21%

Коментари по време на живото предавдане в студиото направиха Максим Клейтман, председател на Надзорния съвет на „БесттехникаТМ-Радомир", Васко Кръпката, музикант, Ида Даниел, писателка и режисьорка, Христо Бойчев, писател и драматург, Йордан Попов, журналист в-к „Стършел” и д-р Любомир Канов, психиатър и писател.

Ида Даниел сподели, че по това време е била на 9 години и е присъствала на въпросната манифестация. „След това си спомням, че се говореше за изродиите, които може би ще последват и за процеса, който вървеше със смяната на имената на турците и някак си тези неща  и се бяха сляли и бяха едно общо нещо.”

Максим Клейтман каза, че се срамува от цялата тази случка. Той сподели, че си спомня този първи май и дъждът и малката му дъщеря, която тогава е играела навън.

Според д-р Любомир Канов абсурдите в този случай са повече от един: абсурдна е самата манифестация; абсурдно е че „тези хора са били осведомени какво става”; „абсурдно е, че са яли храни, различни от тези, които е ял българския народ”; „абсурдно е, че не са се признавали за виновни”. Той нарече цялата случка „един срамотен абсурд”.

„Знаем тогава каква мърлящина беше навсякъде” и всичко, което се случи беше логично. Така коментира информационното затъмнение Христо Бойчев.

На 4 март /четвъртък/ ще бъде избрано „БЪЛГАРСКОТО СЪБИТИЕ НА ХХ ВЕК”. Избор ще бъде направен между 10-те събития, победили в своите категории.  Телефоните за гласуване можете да видите ТУК.Пишете ни на нашата електронна поща vek@bnt.bg!

Избора на най-големия куриоз в историята на България за XX век от проекта на БНТ „Българските събития на ХХ век" можете да видите тук! 

Още от новини

Гледайте онлайн избора на българската революция в бита на ХХ век
31.12.2020, 13:02

Гледайте онлайн избора на българската революция в бита на ХХ век

Коя е българската битова революция на ХХ век можете да видите тази вечер от 21:00 ч. и онлайн на адреси: - Онлайн излъчване за България (БНТ1) - виж »
 
Защо Димитровград се обиди след финала на "Българските събития на XX век"
08.03.2010, 16:07

Защо Димитровград се обиди след финала на "Българските събития на XX век"

В нощта, когато се избираше най-значимото българско събитие на XX век, широк отзвук и недоволство предизвика изказването на част от гостите против Димитровград.Според кмета на града Стефан Димитров няма друг... виж »
 
Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век
04.03.2010, 22:35

Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век

Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век. От десетте номинации вотът на зрителите постави на първо място победителя в културното събитие с 26,56 %. Българското строително архитектурно събитие... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник