Строежи

Софийският университет „Св. Климент Охридски”

Софийският университет „Св. Климент Охридски”

Интелектуален център на българската нация - Софийският университет „Св.Климент Охридски” или просто Ректората, заслужено се нарежда и сред строителните шедьоври на изминалото столетие. През 1906г. е проведен международен конкурс за сграда на университета, спечелен от френския архитект Анри Бреасон. По редица причини строежът се забавя и Ефорията по завещанието на Христо и Евлоги Георгиеви възлага на арх. Йордан Миланов да преработи проекта. Основният камък е положен през 1924г., а тържественото освещаване се извършва на 16-ти декември 1934г. Разширението на Ректората започва през 1941-ва и завършва през 1985г. Пищен барок и изящна стъклопис, чешка теракота и италиански мрамор увенчават една от най-красивите и емблематични сгради за цяла България.

 

Телефони за гласуване:

За SMS и повикване от абонати на Мобилтел, Глобул и Vivacom - 14203
0,60 лв. с ДДС

За обаждане на фиксираните абонати на Vivacom - 0900 10203
0,66 лв. с ДДС

Други начини за гласуване:

1. На телефоните на Редакция „Култура и образование” в Българската национална телевизия:
За чужбина: + 359 2 9830012
За България: 02 / 9830012

2. На електронната ни поща vek@bnt.bg

 

Строежи

Храм „Св. Александър Невски”

Храм „Св. Александър Невски”

Освен шедьовър на строителното изкуство у нас, катедралният храм „Св. Александър Невски” е и емблема на българската нация. Идеята за храм-паметник на Освобождението на името на руския герой и светец Св. Александър Невски възниква още... виж »
 
Рилският водопровод

Рилският водопровод

Рилският водопровод е уникално хидротехническо съоръжение от 30-те години на миналия век, превърнало се в символ не само на строително новаторство, но и на позабравена днес управленска политика, подчинена на общественото благополучие.... виж »
 
Софийският университет „Св. Климент Охридски”

Софийският университет „Св. Климент Охридски”

Интелектуален център на българската нация - Софийският университет „Св.Климент Охридски” или просто Ректората, заслужено се нарежда и сред строителните шедьоври на изминалото столетие. През 1906г. е проведен международен конкурс за... виж »
 
Димитровград

Димитровград

”Тука самият живот в ранни зори, набъбнал от радост и млада сила, ме среща забързан, засмян, упорит…” – казва Пеньо Пенев в стихотворението си „Димитровградско утро”, а пък построяването на Димитровград беляза изминалото столетие,... виж »
 
Мавзолеят на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е не просто сграда, а олицетворение на цяла една епоха, предизвикваща същинска буря от положителни и отрицателни емоции, изградена на куриозно-състезателен принцип и още по-куриозно унищожена. На 2-ри юли 1949г.... виж »
 
Дунав мост

Дунав мост

Тих бял Дунав се вълнува от факта, че сред българските строежи на 20 век попада жизненоважният Мост на дружбата, безценната стратегическа връзка с братския румънски народ, известен по света и у нас, като Дунав мост! Българската държава се... виж »
 
Язовир „Кърджали”

Язовир „Кърджали”

Що се отнася до язовирите, от Искъра по-дълбоко има и това е хидростроителният обект на световно ниво язовир „Кърджали”! Намиращ се в непосредствена близост до град Кърджали, язовирът е изграден в периода 1957-1963г. в изключително сложни... виж »
 
АЕЦ „Козлодуй”

АЕЦ „Козлодуй”

Атомното сърце на родината, Крайдунавското огнище на Прометей или казано накратко АЕЦ „Козлодуй” категорично заема своето място сред паметните български строежи на миналия век. Сагата с изграждането на атомния мастодонт започва през... виж »
 
НДК

НДК

Дори от птичи поглед върху снажната снага на българската столица ясно се откроява перлата на социалистическото строителство наречена НДК! Националният дворец на културата, познат доскоро като народен, започва да се строи през май 1978г. и... виж »
 
Виадуктите на автомагистрала „Хемус”

Виадуктите на автомагистрала „Хемус”

Може и да си нямаме все още завършена автомагистрала, но затова пък си имаме магистрални виадукти, с които българският инженерно-строителен гений трябва само да се гордее! Извадени от контекста на десетилетната сага с работно заглавие... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник