bnt.bg 50.bnt.bg infocenter.bnt.bg goldenchest.bnt.bg eurovision.bnt.bg chetene.bnt.bg bgfilmi.bnt.bg
Начало / История
БНТ
БНТ
БНТ

История

16 септември 2007

Изтеглете Flash Player, за да гледате видеото на тази страница.

Първият ден на отворените врати предизвика небивал интерес. Стотици зрители на Българската национална телевизия успяха да видят как изглежда телевизията отвътре, как се правят любимите им предавания и дори да станат част от магията на телевизията. Пред БНТ имаше вякакви емоции. Хора - доволни и недоволни, които нетърпеливо чакаха да дойде редът им.

Уляна Пръмова – генерален директор на БНТ: "Добре дошли в деня на отворените врати и на отворени сърца! Направихме го, за да ви дадем възможност да влезете в телевизията, да ни видите отвътре и да разберете, че ние работим за вас и ние сме вашата телевизия".

Музика, танци и много хора – така започна денят за Българската национална телевизия. Уважаемите зрители дойдоха цял час преди обявения прием. Телевизията и Столична община се обединиха, за да помогнат на децата с увреждания, които не могат да ходят на училище. За да бъдат направени рампи във всички училища и детски градини в София са нужни 5 милиона лева. Първите пари за каузата дариха гостите на телевизията. А те бяха различни – млади, стари и странници.

Над 97% от зрителите на БНТ, попълнили анкета на сайта за Деня на отворените врати, одобряват инициативата. Подробни резултати от анкетата можете да видите тук »

В рамките на инициативата "Ден на отворените врати" БНТ проведе и младежки конкурс за ученици и студенти за есе на тема: "Моята телевизия". Наградените есета можете да прочетете тук »

14 септември 2008

Изтеглете Flash Player, за да гледате видеото на тази страница.

 • За втора поредна година Българската национална телевизия организира Ден на отворените врати, за да покаже на своите зрители и приятели, че е диалогична и съвременна обществена медия. Този път на фокус беше темата за опазването на околната среда.
  Стотици бяха гостите на БНТ и те бяха дошли от цялата страна. Въпреки че денят ни изненада с дъжд, събитието стартира в 10.00 часа на 14 септември на специалната открита сцена, построена на площада пред централния вход на БНТ на „Сан Стефано” 29.
  Началото даде Боби Кокера - репортер на предаването „13+”. Той написа специална песен за телевизионния „Open day” и за новите предавания в програмата на БНТ.  Той успя да зареди публиката с положителна енергия и настроение напук на лошото време.
  Генералният директор Уляна Пръмова откри Деня на отворените врати и награди трите отличени проекта в кампанията на БНТ - „Живей на чисто”, която стартира тази година по повод Деня на земята - 22 април.  Поканени за участие в състезанието бяха ученици между 7 и 12 клас, както и цели класове и училища от цялата страна. Целта на конкурса беше да провокира мисленето на учениците и те сами да предложат работещи и ефективни начини как да водим екосъобразен начин на живот. Първата награда бе присъдена на учениците от 26 СОУ „Йордан Йовков”- София за екопроекта „Изграждане на информационен учебен екоцентър „Зеленото училище 21 век”. Втората награда отиде при ОУ „Иван Хаджийски”- Троян за проекта „Фантазии (една интересна история за тайнствената ценност на нещата, наричани боклук)”, а третата заслужи СОУ „Никола Й. Вапцаров”- Генерал Тошево с проекта „За да не кажем „сбогом” на последния снежен човек”. Трите най-успешни проекта бяха избрани от жури, включващо представители на медийните партньори на кампанията -  в. „24 часа”, сп. Тема, Дарик радио, радио ФМ+, Инвестор.бг. Реализацията им ще бъде финансирана от БНТ.
  Олимпийската шампионка по академично гребане Румяна Нейкова връчи наградите на победителите в конкурса за любителска фотография или клип на тема „Най-красивото място в България”, обявен специално за Деня на отворените врати на БНТ. Целта на инициативата бе да покаже, че всяко кътче от България има своя чар и всички ние сме длъжни да се грижим за нея, както каза и победителят- пловдивският адвокат Славчо Първанов. Втори стана автомонтьорът от Бургас Айдън Мустафов, третото място си разделиха Христофор Хриоскулов и Георги Величков. Бяха присъдени и няколко почетни грамоти, както и специална награда на журито - на Ивайло Чилингирян за неговия цикъл пейзажи.
  До откритата сцена имаше зелен щанд на инициативата „Да засадим дърво”, от който посетителите си тръгваха с подаръци - млади фиданки на зелена туя „смарагд”. БНТ е участник в инициативата на Парламентарната комисия по околна среда  и водите „Да засадим дърво”, а дръвчетата бяха осигурени от Държавната агенция по горите.
  Програмата на сцената продължи до 14.00 часа  с участието на Дует „Ритон”,  Deep Zone & Balthazar,  Мариана Попова , Айвън и „Boys 2 D Max”, Аксиния , Дани,  Николай Манолов,  Иван и Стани , Боряна Бонева и децата-финалисти от конкурса за детска песен на „Евровизия” 2008.  Водещ на празничния концерт беше Драгомир Драганов.

 • Детски забавления – „Яко”
  В ефира на популярния детски блок „Яко” бяха поканени гости-деца и техните родители. Специалното издание на предаването започна в 7.50 и завърши в 9.00, но екипът посрещаше гости в студиото до 12.00. Те видяха как се работи в БНТ, запознаха се с водещите, играха на популярните компютърни игри на „Яко”, отговаряха на въпроси и спечелиха много „яки” награди.
  Основен акцент в предаването бе гостуването на деца с увреждания, на които беше посветена кампанията „Училище без бариери”. Идеята за нея се роди на първото издание на Деня на отворените врати в партньорство със Столична община.

 • „Зелен” Сутрешен блок
  Сутрешният блок на БНТ „Денят започва” беше в извънреден „зелен” формат. От 9.00 до 11.00 ч. зрителите се запознаха с екологичните инициативи, в които участваме като обществена медия. Гост в студиото беше Магдалена Малеева - известната наша тенисистка. Тя е създател на сайта „gorichka.bg”- медиен партньор на БНТ в инициативата „Живей на чисто”. В разговорите участваха студенти- еколози и алпинисти, както и изпълнителният директор на фондация „Биоразнообразие” Росен Василев.
  Репортерът от новините на БНТ Цвети Атанасова се включи от Варна, а водещият на едно от най-старите и популярни предавания „Атлас”- Симеон Идакиев, отговаряше на зрителски въпроси.
  Рубриката „БНТ такси” със Спас Кьосев този път беше от Сандански. Водещият беше на гости на възрастна двойка, която сподели, че животът им е преминал с програмите на БНТ и досега продължават да я смятат за най-добрата телевизия.
  В Сутрешния блок бяха поканени и победителите от конкурса „Най-красивото място в България”. Г-жа Катя Генова - директор на БНТ САТ обяви, че за местността, където е направена фотографията, спечелила първо място, ще бъде направен филм в рубриката на сателитния канал „Пътеводител БГ”. Целта му е да превърне това прекрасно кътче от България в популярна туристическа дестинация.

 • Изложба в коридорите на ефирния етаж на „Сан Стефано” 29
  В изложбата бяха включени всички фотографии, спечелили награди и почетни грамоти от журито на конкурса „Най-красивото място в България”. Те бяха поставени в централния корпус на „Сан Стефано”. На специални монитори се излъчваха и отличените клипове от същия конкурс.

 • Разходка из студията на БНТ – Студио 6 и Студио 4
  Този път БНТ култовото Студио 6, където се правят новините, беше в процес на смяна на стария и новия декор на „По света и у нас”. Затова поканихме гостите си в студио 5, където бяха монтирани новинарските модули на Сутрешния блок. Там ги посрещаха водещите и помагаха на всички да се опитат да четат пред камера. Новинарите Радинела Бусерска, Григори Недялков, Радина Червенкова, Добрина Чешмеджиева и спортния журналист Камен Алипиев бяха в центъра на вниманието, срещнаха се с безброй свои почитатели и отговориха на много въпроси. Голям интерес предизвика „аутокю”-то - машината, с помощта на която водещите могат да четат новините, без да гледат в листовете пред себе си .Четвърто студио посрещна ентусиастите, които имаха желание да представят прогнозата за времето с помощта на синоптиците.

 • Предаването „В неделя с...”
  Стартът на най-новото предаване на БНТ „ В неделя с...” с водещ Димитър Цонев бе в Деня на отворените врати. Премиерното му издание следеше акцентите от целия ден с преки връзки от Зала 2 на НДК. Гости в студиото бяха едни от най-известните телевизионни творци, работили дълги години в БНТ - Иван Гарелов и Никола Филипов. Поканени бяха и бивши генерални директори на медията - Леда Милева, Хачо Бояджиев, Павел Писарев, Стефан Димитров. Обедната емисия новини за пръв път бе от студиото в НДК. От столичен ресторант се включи и водещият на най-„вкусното” предаване на БНТ – Ути Бъчваров.

 • ПР прожекции
  БНТ показа своите най-нови продукции по БНТ 1 и Сателитния канал БНТ САТ. В специално създадено за целта пространство бяха показани клипове от предстоящата програма на юбилейното издание на „Златната ракла” , кратки презентации на старите предавания , както и новата визия на БНТ. Най-интересните моменти от олимпиадата в Пекин можеха да бъдат видени в едночасов филм, подготвен от екип на Спортна редакция.
  През целия ден на входа на БНТ стояха репортери и сътрудници на тийнейджърското предаване „13+” и раздаваха подаръци на всеки, пожелал да пристъпи през прага на най-старата телевизия в България. Гостите, които искаха да видят коридорите и студията, откъдето се излъчват нашите програми, бяха посрещани още в началото от опитни гидове.
  Водещата на рубриката „Всички пред екрана” и PR на БНТ Лара Береану се включваше от най-горещите точки на събитието през цялото време, а журналистката Ралица Филипова изненадваше гостите с неочаквани въпроси за бъдещия си филм, посветен на втория пореден Ден на отворените врати в БНТ.
  С тази инициатива БНТ се постара да покаже на своите зрители, че те са най-важни за нея и тя се стреми, непрекъснато обновявайки се, да им бъде същевременно полезна и интересна. Надяваме се, че успяхме да предадем празничното настроение на всички наши гости, решили да ни посетят в този важен за нас ден!