Олимпийски спортове биатлон бобслей бързо пързаляне кърлинг северна комбинация скелетон ски алп. дисциплини ски - бягане ски - свободен стил ски - скокове сноуборд фигурно пързаляне хокей на лед шейни шорттрек

Снежният леопард от Гана е с талант за ски, но за първи път в живота си е видял сняг преди пет години

 

Кмаве Нкрумах-Ачеампонг е първият участник в зимни олимпийски игри от Гана, въпреки че за първи път в живота си е видял сняг преди пет години. Баща на две деца, известен с прякора "Снежния леопард", Кмаве ще се състезава във Ванкувър на слалом и на гигантски слалом.

Кмаве Нкрумах е роден преди 33 години в Глазгоу /Шотландия/, където баща му е карал специализация след висшето си образование, но е израснал в Африка. Кмаве се връща във Великобритания като студент и за първи път вижда сняг през живота си, когато започва работа на рецепцията на зимен център в Милтън Кейнс.

"Всичко, което знаех за ски-спорта, бе от един филм за Джеймс Бонд. Но треньорите ми казаха, че имам природен талант за ски", разказва алпиецът от Гана с прякор "Снежния леопард".

Интерес привлича и друг африканец - етиопецът Робел Теклемарям. Когато бил на осем години, неговата майка, която работела в ООН, била преместена в Ню Йорк и Робел, без да знае нито една дума на английски език, неочаквано се оказал записан в училище във високата част на града, покрита със сняг. Робел набързо открил, че има талант за ските и се обърнал към националния олимпийски комитет на Етиопия, но от комитета му казали, че Етиопия няма национален отбор по ски. Решен да участва на зимни олимпийски игри, Робел Теклемарям сам създава федерация по ски на Етиопия.

Сега 35-годишният Робел ще бъде един от участниците в състезанията по ски-алпийски дисциплини във Ванкувър.