Олимпийски спортове биатлон бобслей бързо пързаляне кърлинг северна комбинация скелетон ски алп. дисциплини ски - бягане ски - свободен стил ски - скокове сноуборд фигурно пързаляне хокей на лед шейни шорттрек

Бронзова медалистка напуска Олимпиадата

 

Ски бегачката Петра Майдич ще пропусне оставащите състезания на Олимпиадата поради контузия. В резултат на това, словенският олимпийски комитет обмисля възможността да съди организаторите на Олимпийските игри във Ванкувър. Причината е неадекватни мерки за сигурност, които са довели до контузията на Майдич. Жалби вече са подадени към Международния олимпийски комитет, Международната ски федерация и Организационния комитет на Ванкувър.

Майдич получи контузия по време на тренировка по ски бягане 1.2 км в сряда когато падна в дере дълбоко три метра. Макар и с четири счупени ребра и проблеми с белите дробове словенката взе участие в чевтъртфиналите ,полуфиналите и финала, на който спечелибронзов медал.

Според Блаз Перко, официалният представител на Словенския тим във Ванкувър, сигурността за състезателките не е била осигурена : „ Някой трябваше да вземе мерки за това дере.  Здравето на състезателките беше застрашено и бе въпрос на време някой да пострада."

Така мечтата на Словения да спечели златен медал на Олимпийски игри силно избледня след като се разбра, че Майдич няма да участва в другите състезания. Нейният бронзов медал бе пети за страната в историята на зимните игри.