Олимпийски спортове биатлон бобслей бързо пързаляне кърлинг северна комбинация скелетон ски алп. дисциплини ски - бягане ски - свободен стил ски - скокове сноуборд фигурно пързаляне хокей на лед шейни шорттрек

Проклятието Ванкувър

Проклятието Ванкувър

Днес Грузия каза последно сбогом на Нодар Кумариташвили. 21-годишният състезател по спускане с шейни загина по време на тренировка, без дори да дочака откриването на Олимпиадата във Ванкувър. Това сякаш отключи черна поредица от произшествия, гафове и неуредици на всички нива, съчетани с необичайно топлото време. Двайсет и първата зимна олимпиада зае новините в медиите по-скоро с проблеми, отколкото с постижения.
Британският вестник Гардиън написа: "Игрите във Ванкувър продължават спускането си от бедствието към гибелта".

В най-топлата си зима от един век насам Ванкувър се носи устремно надолу. Но това не е щастливо спускане за медал. По вина на обстоятелствата, но и на организаторите Олимпиадата може да падне на последното място в историята. Така поне пророкуват най-яростните критици - британските медии.

За зла прокоба часове преди откриването Нодар Кумариташвили изгуби контрол над шейната си и се удари в стълб с около 140 км/ч. Организаторите не признаха вина за трагедията, но промениха условията на улея в Уислър, смятан за най-опасния в света.

Сред безбройните гафове бяха тези с измервателната система в биатлона. Там скандално допуснаха погрешно стартиране на състезатели и това размести класирането.
Сред докараните от топлото време несгоди беше дъждът в планината Сайпръс, който отми снежната основа на една трибуна. Трябваше да я затворят и да върнат 28 хиляди билета. Това добави един милион и половина долара към нарастващите загуби.
Гостите на събитието се разочароваха дори от нелепата ограда, която закрива олимпийския огън. Гледката беше наречена Берлинска стена в центъра на Ванкувър.
Докато всички се питат „Кой прокле Олимпиадата", не престават и всякакви нелепи злополуки. Давид Мьолер завоюва сребърен медал в спускането с шейни и си счупи зъб, когато го захапа за снимка.

Сред урагана от критики само МОК невъзмутимо твърди, че е избрал правилния домакин на Олимпиадата. Има и други доволни. Британският „Таймс" написа: „Лондон 2012 няма как да бъде по-зле от Ванкувър".