Олимпийски спортове биатлон бобслей бързо пързаляне кърлинг северна комбинация скелетон ски алп. дисциплини ски - бягане ски - свободен стил ски - скокове сноуборд фигурно пързаляне хокей на лед шейни шорттрек

Ски - бягане

Ски - бягане  

Няма по-естествено придвижване в снежния зимен пейзаж от ходенето и бягането със ски - затова то е и основната скиорска дисциплина. Като спорт се оформя още през 18-ти век в Норвегия. Естествено ски-бягането намира място още в първите зимни олимпийски игри през 1924 година, дамите се включват през 1952 година. Тогава в ски-бягането съществува само един стил, наречен по-късно класически, който наподобява много нормалното ходене - с последователно оттласкване на ските, които остават успоредни една на друга. През 1982 година се въвежда и т.нар. свободен стил, при който се използва т. нар. кънковидна стъпка.

Дисциплините в олимпийската програма в ски-бягането са 12 - по 6 за мъже и за жени. Първи ще бъде интервалният старт - 15 км за мъже и 10 за жени /свободен стил/. Състезателите тръгват на интервал от 30 секунди и нямат възможността за директна конкуренция с останалите, а по-скоро се надбягват с времето.

Преследването - 30 км за мъже и 15 км за жени с масов старт - разстоянието се дели на две еднакви половини - първата се изминава в класически, втората в свободен стил. За втората част на състезанието се класират само бегачите, успели да влязат в бокса за смяна на ските до 3 минути след първия състезател.

Щафетите - 4х10 км за мъжете и 4х5 км за жените, са едно от най-вълнуващите състезания. Отборите на държавите-участнички потеглят с масов старт. Първите два поста са в класически, трети и четвърти - в свободен стил.

Спринтът е най-атрактивната дисциплина в ски-бягането. Разстоянието за дамите е 1,3 км, силният пол ще бяга с 300 метра повече. Този път ще бъде в класически стил. След квалификации най-добрите 30 отиват на директни елиминации. Само в рамките на 2 часа скиорите пробягват четвъртфинали, полуфинали и финал. Това е динамична дисциплина, в която понякога съдбата на медалите се решава в хилядни от секундата.

Подобна е ситуацията и в отборния спринт, който тази година е в свободен стил. Тимовете са съставени от двама състезатели, които се редуват в пробягването на по 3 поста с гореспоменатата дължина, само в рамките на около 15 минути. Първият е на 1,3,5 пост и почива, докато колегата му изминава 2,4 и 6 пост. Дисциплината има полуфинал и финално бягане, за което се класират най-добрите 10 състава.

По традиция олимпийските игри завършват с маратонските бягания на 30 км за жени и 50 км за мъже - масов старт в класически стил. Много сила, издръжливост, бързина и воля изисква една такава надпревара - затова и определят победителя за шампион на шампионите.

Ако ви кажа, че фаворити в дисциплините, наречени северни са представители на северните нации, едва ли ще ви изненадам. Но и по-южните държави също имат своите шансове - на първо място сред тях бих поставил Италия. Иначе норвежци, шведи, финландци, руснаци и германци са основните претенденти. Големи са очакванията към убедителните водачи за световната купа Петер Нортхуг /Норвегия/ и Юстина Ковалчик /Полша/. Българите са трима: Веселин Цинзов, Антония Григорова-Бургова и Теодора Малчева. В дисциплина, в която нямаме нито традиция, нито толкова благоприятни условия, за тях ще е успех, да се класират, колкото се може по-напред. Задачата пред Веско Цинзов е място в първите 30-сет и ако късметът му проработи, можем да станем свидетели и на такъв невероятен успех.


Евгени Николов

 

Олимпийски спортове

 • Бобслей

  Бобслей

  Бобслей е зимен спорт, роден в Англия през 1860-а. Името идва от специалните шейни, с...
 • Биатлон

  Биатлон

  Поредният сблъсък на титаните в биатлона ще бъде с адрес Ванкувър и начало 13...
 • Бързо пързаляне с кънки

  Бързо пързаляне с кънки

  Кънки бягането е един от най-старите зимни спортове и като дисциплина е включен още в...
 • Кърлинг

  Кърлинг

  Кърлингът е отборна игра, която се играе на ледена площадка. Целта е гранитните...
 • Северна комбинация

  Северна комбинация

  Северната комбинация е една интересна смесица от две разнопосочни дисциплини -...
 • Скелетон

  Скелетон

  През 2002 година скелетонът е включен в състезателната програма на Зимните олимпийски...
 • Ски - алпийски дисциплини

  Ски - алпийски дисциплини

  В програмата на олимпийските игри има общо десет състезания в алпийските дисциплини...
 • Ски - свободен стил

  Ски - свободен стил

  За първи път състезание по ски свободен стил е организирано през 1974 година в Канада....
 • Ски - скокове

  Ски - скокове

  Ски-скокът е дисциплина, при която победата е за състезателя, постигнал най-дълъг...
 • Сноуборд

  Сноуборд

  През 60-70-е години на 20 век в САЩ се заражда и развива идеята за сноуборда - съчетаване...
 • Хокей на лед

  Хокей на лед

  Етимологията на думата „хокей" вероятно се корени във френското „hoquet", което...
 • Фигурно пързаляне

  Фигурно пързаляне

  Фигурното пързаляне е първият зимен олимпийски спорт. Далеч преди първите Зимни...
 • Шейни

  Шейни

  Първи сведения за надпреварата с шейни изследвателите откриват още в 800 година в...
 • Шорттрек

  Шорттрек

  Шорттрекът е сравнително млад спорт и датира от около 100 години. Той произлиза от...