Партии » Политическа партия ГЕРБ Партии » Политическа партия ГЕРБ

Политическа партия ГЕРБ

Сдружение с нестопанска цел "Граждани за европейско развитие на България" /ГЕРБ/ е регистрирано в Софийския градски съд на 29 март 2006 г. Организатор и неформален лидер на сдружението е столичният кмет Бойко Борисов. Председател на Управителния съвет на ГЕРБ е Душана Здравкова, зам.-председатели са заместник-кметът на София по сигурността Цветан Цветанов и Красимир Велчев.

На 3 декември 2006 г. се учредява Политическа партия ГЕРБ - "Граждани за европейско развитие на България" в зала 1 на НДК. За председател е избран Цветан Цветанов, който подава оставка от поста заместник-кмет на София. Състав на Софийски градски съд вписа в Регистъра на политическите партии политическа партия с наименование ГЕРБ на 6 март 2007 г.

На изборите за български представители в Европейския парламент (ЕП) през 2007 г. ГЕРБ се регистрира самостоятелно, но е с подкрепата на гражданско сдружение „Европейски демократичен път" (ЕДП) и БЗНС-НС. Спечелва 5 места. Българските евродепутати от ГЕРБ са Душана Здравкова, Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева, Румяна Желева.

На 15 април 2009 г. ПП ГЕРБ се регистрира първа в ЦИКЕП. На 12 май представя листата си с кандидатите за депутати от ЕП.

На изборите за Европейски парламент 2009 Политическа партия ГЕРБ - "Граждани за европейско развитие на България" спечели - 24.36%, мандати - 3. Избрани членове на Европейския парламент от Република България са Румяна Русева Желева, Владимир Андреев Уручев, Илиана Найденова Иванова, Мария Иванова Неделчева, Емил Стефанов Стоянов.

Пълния списък с кандидатски листи можете да видите в сайта на Централната избирателна комисия.

Бюлетина № 3

 

 

Новини за ГЕРБ Новини за ГЕРБ