ГЕРБ се отказа от данък "лукс"

ГЕРБ се отказа от данък "лукс"

ГЕРБ се отказа от въвеждането на данък "лукс", който предвиждаше да се облагат имотите с данъчна оценка над 300 000 лева. Това обяви в Народното събрание председателят на парламентарната бюджетна комисия
Менда Стоянова. По думите й фискалният ефект от данък "лукс" би бил изключително малък.

Министър Симеон Дянков също коментира, че ползите от по-високия данък за скъпите имоти са по-малко от негативите. Той допълни, че като дясно мислещ човек е против въвеждането на данъка.

Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите: "Финансовото министерство няма да внесе предложение за т.нар. данък "лукс". На подпис, вероятно в петък, ще влезе Законът за местните данъци и такси, и такава промяна няма да има. Говорихме доста по темата, както трябва да се говори в една демокрация, какви са плюсовете и минусите на тази идея. В крайна сметка и финансовото министерство, и депутатите от ГЕРБ смятат, че минусите са повече от плюсовете. Като се направи сметка във финансовото министерство, както каза и г-жа Менда Стоянова днес, се оказа, че общият ефект ще бъде  и от жилищата, и от колите около 6 милиона - в смисъл не си заслужава."

...пропуснахме ли нещо важно?
Кое е вашето събитие за месец декември?