Олимпийски спортове биатлон бобслей бързо пързаляне кърлинг северна комбинация скелетон ски алп. дисциплини ски - бягане ски - свободен стил ски - скокове сноуборд фигурно пързаляне хокей на лед шейни шорттрек

Ледените воини с разтопяваща усмивка

 

Ванкувър се пребори с рецесията, готви се да проведе не просто успешни, а най-успешните игри. Когато щафетата с олимпийския огън влезе на 12 февруари (директното предаване по БНТ ще започне от 4 часа на 13 февруари с повторение същия ден от 14.40 ч.) в покритата зала „Би Си Плейс" във Ванкувър, хората от оргкомитета (ВАНОК) за провеждането на 21-те зимни олимпийски игри ще си отдъхнат. Но съвсем за кратко.


Екипът на изпълнителния директор Джон Фурлонг трябваше да подготви едно от най-предизвикателните спортни събития във вихъра на най-голямата световна рецесия от 60 години насам. За щастие дни преди началото всичко изглежда, че е на мястото си: ново летище, нова транспортна система - с бързи влакове над и под земята, олимпийско село с най-красивата гледка - към Тихия океан, зала за бързо пързаляне с кънки „Олимпик Овал", обявена за най-доброто спортно съоражение не от друг, а от китайците. С едно изключение. Необичайно топлото за сезона време.


„На сесията в Копенхаген, след финалния ни доклад, който представи пълната ни готовност да проведем състезанията, репортерите ме питаха, как успяхте в тези условия?" - разказва изпълнителният директор на ВАНОК Джон Фурлонг пред отбрана аудитория от спонсори, журналисти и твърдите му като лед подчинени от ВАНОК.  „Две са причините - имахме визия от самото начало какво искаме - олимпиадата трябва да е за всеки, да докосне всеки. Когато в Прага получихме домакинството, не знаехме какво да сложим на масата. Обещахме игрите да бъдат за всички, не за избран кръг, а за всички. В Дания един много сериозен човек, организаторът на игрите в Лилехамер Герхард Хайберг каза: Вие удържахте на думата си".
Втората причина, която изтъква Фурлонг е, че има страхотен екип, хора които са невероятно мотивирани и за които през последните години няма събота, няма неделя.


Още през август МОК за първи път се реши да подпомогне финансово местните организатори. „Разбираме техните проблеми, затова ще бъдем щедри" - обясни тогава изпълнителният директор на МОК Жилбер Фели.
ВАНОК трябваше да задели допълнително 40 млн. долара, за да предприеме всички мерки срещу търговците-пирати, които търгуват със сувенири с олимпийските символи.


Благодарение на инжекцията от Лозана през октомври по време на 121-та сесия на МОК Фурлонг обеща, че бюджетът е балансиран и игрите ще се проведат по план. Неговата дясна ръка по финансовите въпроси обяви, че бюджетът от 1.32 милиарда долара ще бъде изпълнен.


Още при посрещането на международното летище се видя, че пожеланията на Фурлонг са попили в местните хора като думи на проповедник и те ще бъдат 100 процентово изпълнение. Преди три месеца в прочувствено слово, което се върти оттогава непрекъснато по един от местните канали „Шоу", той заяви, че в последния месец преди началото иска от съгражданите си едно. Да се усмихват на гостите. Да им отстъпват място в движението. Олимпийската линия влезе в сила от това денонощие и предвижда за всеки, който върви по нея и не отбива автоматична глоба от 100 канадски долара. До това едва ли ще се стигне, ако се съди по факта, че още на летището всеки чиновник от граничните власти, митницата, дори обикновените носачи се усмихват и рецитират „Добре дошли в Канада", „Приятно прекарване в Канада". Малко напомнят армията от доброволци в Китай. Азиатците се кланяха на всеки журналист, който влизаше забързан в хотела. Това правеше поносим живота в медийното селище, изградено от еднотипни небостъргачи, които правеха прясно засадените дървета още по-необичайна гледка. За разлика от невероятните пейзажи и планините, които се издигат буквално от водата в това неземно кътче, открито за цивилизацията от английския капитан Джон Ванкувър и събрало за живот 2 100 000 души.


„Господ е направил тази част от света за себе си, но е решил да я подели с нас, което ни прави привилегировани" - казва в проповедта си Джон Фурлонг, която и тези дни повтарят по телевизията. "Сега ние трябва да подарим късче на всеки идващ, длъжни сме да го споделим така, че всички гости да почувстват, че им даваме една прегръдка. Така ние ще направим нещо голямо за нашата страна и за света. Защото ние можем да проведем не просто добри, а най-добрите игри в историята".


Жак Рох вече употреби за Ванкувър думата, с която определи след края и на олимпидата в Пекин - незабравима. А белгийският хирург знае много точно какво говори.

Още от категорията