Новини » Евроизбори в България Новини » Евроизбори в България

Брюксел и българският еврокомисар

26.06.2009, 22:45
Брюксел и българският еврокомисар   [ Виж видео ]

 

На всеки пет години в ЕС настъпва „голямото пазарене". Тази година изключение няма. След евроизборите, кандидатът за председател на Европейската комисия е един, но уравнението пак е с множество неизвестни - ще одобрят ли все пак ирландците Договора от Лисабон, за да се формира Комисията по нови правила? Независимо от това обаче за пръв път постовете в Комисията ще бъдат спазарени едновременно между 27 държави. В целия този институционален хаос, българският премиер даде заявка за ресор „енергетика". В момента българският комисар отговаря за Защита на потребителите - за този ресор Сергей Станишев не казва нищо. Затова отидохме при Меглена Кунева за коментар на идеята:

Меглена Кунева - Комисар за защита на потребителите: „Аз се радвам, че България започва да има визия за това какво иска - когато аз започнах тук, не беще така. Спомняте си, че много по-малко знаехме.
Но е повече от ясно, че ако искаме да имаме напредък с климатичните промени, с енергийната ефективност, ако искаме да сме силен международен играч и да преговаряме с Русия и Украйна, трябва да имаме общностна политика и тя предстои да се изгражда."

Всъщност името на Русия веднага изскочи в шушуканията около идеята на Сергей Станишев - според някои България би била руският енергиен троянски кон в ЕС. Според други, като евродепутата от левицата Кристиан Вигенин, енергийната зависимост от Русия е в полза на българската амбиция да поеме енергетиката:

Кристиян Вигенин - евродепутат, група на ПЕС: „Ако ЕС и ЕК ще работят активно за една обща енергийна позиция, за една по-ясна позиция на ЕС на енергийното поле, добре е този ресор да се повери на страна, която най-добре знае какво е да си 100% зависим от Русия примерно по отношение на газовите доставки, изобщо по енергоресурсите. Така че, струва ми се, един български комисар по енергетика би бил много по-мотивиран да има обща европейска политика и в този смисъл, защо не?"

От десницата не са толкова категорични - Румяна Желева - заместник-председател на групата на ЕНП в европарламента: " България трябва да се насочи повече към ресори, в които самата тя изпитва проблеми. За България са много важни и други ресори, особено в сферите, в които страната има свои проблеми и затруднения, като Кохезионна политика, регионална политика, т.нар. „европейски фондове", това е едно. Общата селскостопанска политика също, разширяването! Всички тези ресори са важни за България. Много държави си пожелават в началото важни ресори. Ние безспорно трябва да мислим в перспектива и да видим кое е от основна важност за България - в кои ресори имаме не само компетентност, но и проблеми и затруднения."

И ако за ресори още е рано да се говори, особено преди референдума в Ирландия, то съдбата на първия български комисар скоро ще стане известна - Меглена Кунева упорито отрича, че има личен дневен ред и казва, че най-важен е интересът на България. До 13 юли най-късно обаче тя трябва да реши - Комисията или Парламента:

Въпрос - БНТ: „Кое по-добре за България: Меглена Кунева - Комисар или Меглена Кунева - Евродепутат?"
Меглена Кунева - Комисар за защита на потребителите: „Предстои да разбера. Аз идвам в края на седмицата в България, ще изчакам изборите, за да разбера какви са нагласите, как виждат ЕК като сила за промяна, тези които ще бъдат на първите 4-5 места..."
БНТ: "Т.е., вие сте готова да говорите с всички?"
Меглена Кунева - Комисар за защита на потребителите: „Разбира се, разбира се! Правила съм го винаги. Правила съм го като главен преговарящ, правя го и сега. Аз работя с 27 правителства и с 27 опозиции. И би било странно, ако не го правя с нашата страна."

Наред с готовността за диалог, Кунева отправя едно предупреждение - ако тя се закълне като депутат, България остава без комисар - процедурата по назначаването на нов отнема около 2 месеца, през лятото може и повече. Междувременно предстои Доклад за правосъдие и вътрешни работи за България, остават блокирани стотици милиони евро за земеделие и реформа на администрацията и съдебната система. Към това Кунева добавя още аргументи за варианта да остане Комисар:

Меглена Кунева - Комисар за защита на потребителите: „Затова защото се очаква в България да продължа със сметките за тока, да направя така, че да има повече защита за потребителите, да направя така, че да разбираме повече услугите си от банките - това е страшно важна тема в момента за България. Не знам дали няма да разочаровам хората, ако съм ... така, в друго качество, наистина много сигурно, но пак ще кажа - нямам личен дневен ред. И аз в момента заради това, защото хората дадоха своя вот за мен, аз съм един много силен политически комисар - тук в Европейската Комисия."

БНТ: "Вие с ресор „Енергетика" бихте ли се заела толкова амбициозно, колкото със „Защита на потребителите"?"

Меглена Кунева - Комисар за защита на потребителите: „Аз много харесвам Комисията, но не бих отговорила директно на вашия въпрос, защото знаете колко внимателно се преценява всяка моя дума. Това би било някаква заявка, а аз искам всяко българско правителство да знае, че е свободно да направи своя избор и за мен, и за всеки един от нас е много важно какъв избор ще направи българското правителство. Нека не предопределяме нещата - важното е как България иска да изглежда този избор и комисарят, а не как аз искам!"

И все пак - логиката показва, че ако Кунева поеме към Страсбург и един ден не бъде отново номинирана за Комисар, тя остава на европейската сцена, макар и в друго качество. Ако пък се откаже от депутатското място и не бъде номинирана за Комисар, губи и двете. Според един дългогодишен наблюдател на процесите в ЕС, няма разумен европейски политик, готов на полическо самоубийство. Предстои да разберем дали е прав. Защото всяко правило има своите изключения.


Автор: Асен Инджиев

 

 

Още от Евроизбори в България Още от Евроизбори в България