Новини » Евроизбори в Европа Новини » Евроизбори в Европа

Йежи Бузек бе избран за председател на Европейския парламент

14.07.2009, 16:05
Йежи Бузек бе избран за председател на Европейския парламент   [ Виж видео ]

Новият председател на ЕП се казва Йежи Бузек. Бившият полски премиер събра 555 гласа, с над 200 над необходимия минимум. Бузек е първия политик от Централна и Източна Европа, който оглавява основна институция на ЕС. Изборът му маркира началото на работата на избрания на 7 юни нов ЕП.

Смазващо мнозинство от 555 гласа от общо 736 издигна Йежи Бузек до един от най-авторитетните постове в ЕС. Зад него застанаха най-големите парламентарни групи. 69-годишният бивш полски премиер от десницата и бивш активист от антикомунистическия синдикат „Солидарност" веднага обяви, че негов приоритет ще бъде защитата на човешките права. За редица полски кореспонденти, работещи по въпросите на ЕС Бузек е много добър избор.

Беата Пломецка - Полско радио: „Той е джентълмен, много спокоен, лесен за общуване. Чувала съм, че в политиката трябва да си до известна степен хулиган. Той определено не е такъв. И когато беше премиер го критикуваха за това, че не повишава тон на хората, а им говори спокойно, за да намери решение. Бузек е човек на компромиса, не на противопоставянето."

Бузек ще бъде на поста 2 и половина години. За останалата част от петгодишния мандат на парламента председател ще бъде депутат от социалистическата група. И след избора на нов председател, депутатите поеха пътя към следващите договорки - кой в коя комисия ще служи. Съставът на комисиите ще стане ясен утре и в четвъртък. А междувременно някои депутати още търсеха своите офиси. И за да не се изгубят, в парламента до края на седмицата за тях работи специална приемна.

 

Автор: Асен Инджиев, кореспондент на БНТ
 

Още от Евроизбори в Европа Още от Евроизбори в Европа