Новини » Евроизбори в Европа Новини » Евроизбори в Европа

Българските социалисти "за" Барозу

23.06.2009, 21:18
Българските социалисти "за" Барозу   [ Виж видео ]

Българските евродепутати от левицата ще подкрепят Жозе Мануел Барозу за втори мандат като председател на ЕК. Ръководството на европейската левица не подкрепя Барозу, но представители на левите в Европа, като премиерите на България, Великобритания, Испания и Португалия са на друго мнение. Очаква се техните депутати да гласуват в полза на кандидата на десницата, срещу когото засега няма предложени алтернативи. Днес, за пръв път след европейските избори, в Брюксел заседаваха най-големите парламентарни групи - на ЕНП и на ПЕС.

Европейските социалисти са пред дилема - те не харесват Барозу и той не е техният кандидат. Депутатите обаче не са единни - Кристиян Вигенин например казва, че въпреки липсата на социални ангажименти от страна на Барозу, би гласувал за него по други причини:

Кристиян Вигенин - евродепутат, БСП: "Ако социалистите гласуват против, ще се окаже, че новият председател на Комисията е избран освен с гласовете на десницата и либералите, които имат под 50% от гласовете, още и с гласовете на антиевропейците и крайната десница, което мисля, че би било по-лош сигнал, отколкото социалистите да подкрепят един десен председател на Комисията".

За десните дилема няма и Барозу е подходящият кандидат. На първото си заседание, групата на ЕНП - най-голямата в Европарламента, преизбра досегашния си председател, но избра и българката - Румяна Желева за негов заместник:

Румяна Желева - евродепутат, ГЕРБ:
"Това означава най-силният глас в Европа при формирането на органите на ЕП, при избора на председател на ЕП, при избора на председател на ЕК. За България би било чест да има свой представител в най-висшия орган на парламентарната група на европейската десница".

И тъй като името на председател на ЕК е в центъра на вниманието на депутатите, имената на комисарите и техните ресори също. Коментарите не подминават идеята България да поеме европейската енергетика:

Кристиян Вигенин - евродепутат, БСП: "М.., защо не!"

Румяна Желева - евродепутат, ГЕРБ: „Разбира се, че е много важна, затова и конкуренцията е голяма".

Няма съмнение - истинското разбъркване и раздаване на картите тепърва предстои!

 

Автор: Асен Инджиев - кореспондент на БНТ в Брюксел
 

Още от Евроизбори в Европа Още от Евроизбори в Европа