Парламентарни избори Парламентарни избори

Реакции за преразпределението на депутатски мандати

08.10.2009, 19:53
Реакции за преразпределението на депутатски мандати   [ Виж видео ]

Депутатът Венцислав Върбанов смята, че върху Конституционния съд е оказан натиск от страна на лидерите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров, за да вземе решение, че изборът му за депутат е незаконосъобразен. От своя страна двамата съпредседатели на "Синята коалиция" заявиха, че няма как да оказват натиск, при положение, че не са дори страна по делото, а то е заведено от главния прокурор.

Видимо огорчен от решението да се прекрати депутатския му мандат, Венцислав Върбанов представи документи, че в протоколите от 6 секции в Русенско и протоколите на ЦИК има несъответствие:

Венцислав Върбанов - независим депутат:
"Никой не обърна внимание на сигнала за надписаните 142 гласа на "Синята коалиция" и в ЦИК, протоколите са там. Има разминаваме между протоколите и това, което е обявено като краен резултат в ЦИК".

По повод твърденията на Венцислав Върбанов за оказван натиск от страна на сините лидери върху Конституционния съд и по-конкретно върху съдията Васил Гоцев, съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров отговори:

Мартин Димитров - съпредседател на "Синята коалиция":
"Това е несериозно и емоционално изказване. За 20 г. за първи път КС взима такова решение. Знаете, че там квотата на президента и на БСП е най-голямата, така че контрол по никакъв начин не можем да имаме".

И другия съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов заяви, че в тази процедура няма никъде политически елементи и който е установил нарушение, да мине през главния прокурор. Потърсен за коментар има ли, или не, несъответствия при изборните протоколи, говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов обяви, че утре предстои заседание на ЦИК по казуса на Венцислав Върбанов.

 

 

Автор: Стоил Рошкев
 

Още от Парламентарни избори Още от Парламентарни избори