Парламентарни избори Парламентарни избори

Красимир Каракачанов: Изборите преминаха под знака на недопустимо вмешателство на Турция

09.07.2009, 14:50 - ВМРО - БНД
Красимир Каракачанов: Изборите преминаха под знака на недопустимо вмешателство на Турция   [ Виж видео ]

Тези избори преминаха под знака на недопустимо вмешателство на Турция в нашия изборен процес. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той пое отговорност за неуспеха на ВМРО на парламентарните избори, но подчерта, че е длъжен да поиска доверието на своите колеги.

Според него проектът РЗС, в който Каракачанов е съучастник, е един добър проект, който обединява усилията на РЗС, ВМРО и на Земеделския Народен Съюз, за да се потърси алтернатива на сегашното управление. Мисля, че нашите отношения могат да продължат в перспектива и да се развиват, защото България има нужда от консолидация на усилията на различни политически партии, обясни Каракачанов.

Той препоръча кредит на доверие на новото правителство в рамките на 6 месеца. Но изрази и очаквания от него - мерки срещу икономическата криза, ясна стратегия и удар срещу политическите кръгове и партии, които грабиха България и нов избирателен кодекс, за да се спре порочната практика управляващите да променят правилата на играта в своя полза.

Следва пълен текст на интервюто!

Водещ: Добро утро отново. Марин Маринов съм аз. Вие сте със сутрешния блок на Българската национална телевизия. Продължаваме с анализ, с коментари на парламентарния вот и резултатите от него. В студиото сме с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Добро утро, г-н Каракачанов.

Красимир Каракачанов: Добро утро.

Водещ: Вие бяхте част от РЗС, РЗС влезе в парламента, ВМРО - не. Защо се получи така?

Кр. Каракачанов: Аз първо съм доволен, че благодарение на помощта и на ВМРО проектът РЗС се реализира и сега е парламентарно представен. А защо едни мандати влязоха, други - не влязоха, това е заслуга на новия избирателен закон, който позволява подобни парадокси, защото примерно в областите, в които хората на ВМРО водеха листи, са едни от най-високите резултати - 11 000 гласа в Пловдив, но мандат не влиза, 19 000 гласа в Благоевград, но влиза само един.

Водещ: С две хиляди гласа обаче пък влиза депутат от РЗС.

Кр. Каракачанов: Точно така.

Водещ: Абсурд...

Кр. Каракачанов: С две хиляди гласа влизат...

Водещ: Абсурд ли е всъщност, или е това...

Кр. Каракачанов: Ами, вижте сега, в края на краищата...

Водещ: ...правилата на закона?

Кр. Каракачанов: ...това са правилата, които въведе тройната коалиция с идеята да спечели изборите служебно. Между другото факт е, че последната една година, най-вече ДПС и БСП като управляващи партии, се опитваха с изборното законодателство да смачкат алтернативата, да смачкат опозицията, затова помните, че се опитаха и направиха вота не две в едно, а едните избори през юни, другите през юли, с надеждата, че през юли хората няма да гласуват. Опитаха се да пробутат и 8-процентната бариера.

Водещ: Да, сами пострадаха. В крайна сметка сами пострадаха, особено БСП.

Кр. Каракачанов: Ако си спомняте, аз им го казах от самата парламентарна трибуна, когато коментирахме самия изборен закон, че подобни промени не се правят в последния момент и че обикновено хората разбират, че управляващите, правейки промените, ги правят, за да ударят опонентите си и да спечелят служебно, и ги наказват. Между другото и БСП, и ДПС бяха наказани. Тези избори между другото преминаха и под знака на едно недопустимо вмешателство на една съседна държава - Турция, в нашия изборен процес благодарение, разбира се, на политиката на нашето правителство, което разреши в Турция да се открият 123 секции. Деветдесет и пет хиляди души гласуваха в Турция, в същото време около десетина - петнайсет хиляди дойдоха с автобуси. Забележете, в някои от секциите има гласували по хиляда и пет-шестстотин - две хиляди човека, което е абсолютно технически невъзможно, особено при новата избирателна система - две бюлетини, два пъти подпечатване и т.н., което означава, че изборите са били предварително предрешени там. Това също вдигна процента на една от партиите за сметка на ДПС, разбира се, за сметка на българските партии, но в края на краищата избирателят ги наказа.

Водещ: Добре, така или иначе тези правила бяха ясни, бяха ясни включително и за вас. Казахте, били са направени с цел да се, така, извлече някаква изгода, но те бяха ясни, вотът се проведе по тези правила. ВМРО в крайна сметка не влезе. Оттук нататък отговорност трябва ли да се търси някаква от ръководството на организацията, от вас лично?

Кр. Каракачанов: Въпреки това казвам това, че в районите, в които ние водехме листи и участвахме, резултатите са изключително добри, този избирателен закон така разпределя гласовете, че ние нямаме представители в Народното събрание. Естествено всеки един лидер, който ръководи дадена политическа организация, в случая аз, ръководещ ВМРО, нося своята отговорност и съм готов да я поема във всеки един момент.

Водещ: Какво означава това на практика?

Кр. Каракачанов: Това означава включително нов конгрес, ново ръководство и т.н. Разбира се, отговорността я поемам персонално аз, не цялото ръководство, тъй като ясно е, че ВМРО като организация е и по-централизирана, и по-лидерска, но мисля, че един анализ на изборите е необходим. Този, който има вина...

Водещ: Поемате персонално отговорността - какво значи това, оставка ли ще подавате?

Кр. Каракачанов: Ами, аз съм длъжен да поискам доверие от моите колеги.

Водещ: Ще поискате доверие от...

Кр. Каракачанов: От моите колеги...

Водещ: ...ВМРО?

Кр. Каракачанов: ...на другото заседание. Това е задължение, това е и морално задължение преди всичко на всеки един лидер, когато въпреки усилията, които си положил, резултатът не излиза, без значение, че това се е случило по стечение на новата избирателна система, въпреки че ВМРО се е представило добре в своите райони и т.н., ти си длъжен да поискаш доверието на своите колеги.

Водещ: Ще искате вот на доверие. Това на конгрес ли ще стане, или сега на... първите анализи от...

Кр. Каракачанов: Значи, преди конгреса трябва да има организационен съвет, който е, така, органът, който ръководи...

Водещ: Още там ще поставите този въпрос?

Кр. Каракачанов: Да.

Водещ: Добре. Оставяте ли част от проекта РЗС?

Кр. Каракачанов: Проектът РЗС беше един добър проект, който обедини усилията и на РЗС, и на ВМРО, и на Земеделския народен съюз с идеята да се потърси алтернатива на сегашното вече, слава Богу, заминаващо си управление, така че мисля, че нашите отношения могат да продължат с перспектива, да се развиват, защото в края на краищата България има нужда от консолидация на усилията на различните политически партии. Разбира се, това не изключва, даже всъщност е задължително специфичните теми, с които се занимава ВМРО като носител на автентичната идея за българския патриотизъм, българския национален идеал, ние ще го развиваме, ще се опитваме да го налагаме. Ние не винаги сме били в парламента през последните 20 години от възстановяването на ВМРО, но винаги сме отстоявали едни и същи интереси - българските национални интереси, правата на българите в Македония, в Западните покрайнини, въобще общо българския национален интерес. Има теми, по които ние винаги сме били специфични в сравнение с другите партии и ще продължаваме да отстояваме тези наши виждания, тези и идеали.

Водещ: Оставяте част от проекта РЗС, казвате, а не изигра ли влияние и резките движения, които направи ВМРО малко преди европарламент, изборите за европарламент, след това?

Кр. Каракачанов: Конкретно за резултатите от изборите не, но тези резки движения бяха факт. Някой път обаче се налага. Фактът, че...

Водещ: Симпатизантите ви как ги приеха?

Кр. Каракачанов: Разбира се, трябва да бъда откровен, една част от тях бяха объркани веднага след евровота, защото имаше, помните, пет дни, в които трябваше да се регистрират партиите за участие и да се действа. Изпълнителният комитет се свика спешно, взе си своята отговорност. Една част от хората бяха объркани, тъй като стана изключително в кратък период от време, но както виждаме в хода на самата кампания, избирателното тяло на ВМРО се мобилизира и резултатите ги виждаме - благодарение на тази подкрепа проектът РЗС е парламентарно представен. Е, съдбата е била такава - на война като на война, на избори като на избори. Врътка се върти - един път печелиш, друг път губиш. Това обаче не е основание да се спре да се работи.

Водещ: Добре, ама имаше ли принципи в тези движения? Защото аз си спомням, спомням си в пленарна зала едни много резки, така, размени на реплики между ваши колеги от ВМРО и Яне Янев, докато бяхте още с "Напред".

Кр. Каракачанов: Имаше само едно разминаване в миналия парламент и това беше по т.нар. 8-процентова бариера. Това е било разминаването. Иначе, ако помислите реално, още 2001 година, 2002 година, когато Сакскобургготски започна да връща имотите си, първите политически формации, които реагираха срещу това незаконно връщане на царските имоти, бяха ВМРО, РЗС. Темите за корупцията, темите за приватизацията на БТК, електроразпределителните дружества, това са били теми, които ние винаги сме поставяли. Пак казвам, спецификата на ВМРО е била винаги в този националнопатриотичен сегмент. Ние ще продължим да го развиваме. Но когато на евроизборите ти вземеш 2,5 процента, а друга политическа формация, с която си в нормални отношения, вземе 4,5 процента, нормално е да търсиш консолидация. Разбира се, в тази ситуация в рамките на 5 дни това става бързо. Това няма нито време за медийно обяснение, нито за други сериозни преговори и разговори, нито пък за едно обясняване на всички тези над 20 хиляди членове на ВМРО.

Водещ: Целта беше да се влезе в парламента, нали така?

Кр. Каракачанов: Целта беше да се направи една допълнителна алтернатива, която да влезе в парламента, и тя влезе.

Водещ: Дори и без един от стълбовете на тази алтернатива.

Кр. Каракачанов: Такъв е животът.

Водещ: Добре. Трябва ли РЗС да подкрепя новото правителство? Яне Янев вече го декларира.

Кр. Каракачанов: Аз не мога да говоря от името на РЗС, те си имат председател...

Водещ: Казахте, че сте част от проекта РЗС, затова ви питам вас.

Кр. Каракачанов: Това, което... мога да кажа какво е нашето мнение. Аз мисля, че това правителство, което получи... т.е. ГЕРБ като политическа партия, която получи сериозна подкрепа от избирателите, трябва да получи възможността да състави правителство - безусловно, без шикалкавене, без опити за изнудване и извиване на ръце, въпреки че няма мнозинство от 121 депутати. Дори, ако ме питате мен, това е мое лично мнение, подчертавам, не съм го съгласувал нито с колегите от РЗС, нито с моите колеги от ВМРО, мое лично мнение изразявам, обикновено на едно правителство се дават 100 дни. В тази икономическа ситуация, в която се намира България, в тази тежка икономическа криза, в която продължаваме да навлизаме с ускорени темпове благодарение и на калпавото управление, мисля, че трябва да бъдем и малко по-търпеливи към новото правителство. Малко по-търпеливи, разбира се, в рамките не на 4 години, в рамките на, да кажем, не 3, а 6 месеца. Защото действително мерките трябва да бъдат сериозни, наследството не е особено добро. Но ние очакваме от това правителство няколко успешни неща. Първото нещо, разбира се, са мерките срещу икономическата криза, първото нещо. Актуализация на бюджета и спешни икономически мерки. Второто е ясна стратегия и удар срещу онези кръгове, прослойки, политически фигури и партии в България, които грабеха през последните 20 години. Третото нещо, което трябва да бъде направено, в рамките може би на следващата една година, е един нов избирателен кодекс, за да нямаме подобни парадокси и да се спре с тази порочна практика преди всеки избори, дали те ще са президентски, местни, парламентарни или евроизбори, управляващите да променят правилата на играта в своя полза. Друг е въпросът, че това се обръща и срещу тях. Така че това правителство има доста сериозна задача... доста сериозни задачи, които трябва да решава.

Водещ: Половин година толеранс предлагате да му бъде дадено.

Кр. Каракачанов: Мисля, че в рамките на 5 до 6 месеца толеранс, вместо обичайните 3 месеца, е нормално. От тях зависи дали те ще назначат професионалисти в правителството, или ще направят това, което правеха досегашните. Но в края на краищата ние трябва да им дадем възможност да направят няколко крачки.

Водещ: Правителство на малцинството ще бъде ли стабилно, или трябва да се търси на всяка цена коалиционно обвързване с някои от другите сили, които влизат в парламента?

Кр. Каракачанов: Аз мисля, че на базата на определени принципи и на определени стратегически цели и задачи може да се търси стабилно мнозинство, пак казвам, на базата на принципи, а не на базата на сметки, квоти и т.н.

Водещ: Т.е. да не се прави коалиция непременно, коалиционно споразумение.

Кр. Каракачанов: Коалиция може и да бъде направена, въпрос на... какво значи споразумението. В политиката трябва да е, както е в нормалния бизнес по белия свят - едно стискане на ръката и една мъжка дума трябва да означават повече от подписи. Аз съм се нагледал през последните години на подписани споразумения, които не са спазвани. Така че подписването на споразумение е един формален акт. Факт е, че България има нужда от стабилно правителство, факт е, че опозиционните формации, т.е. тези, които са сега - и ГЕРБ, и "Синята коалиция", и РЗС, трябва да намерят общите усилия и възможности за съставянето на стабилно, работещо правителство не в полза на една или друга партия, а в полза на цялото българско общество. Разбира се, пак казвам, ние ще продължаваме да акцентираме и върху темата за националната идентичност, националния интерес, защита на българските общности зад граница и това ще бъде част от нашите изисквания към това правителство. Говоря конкретно за ВМРО.

Водещ: Добре, вие няма да бъдете депутат в следващото Народно събрание, но не само вие, и други известни лица - Младен Червеняков от "Коалиция за България", да не изреждам всички. В същото време влизат много абсолютно неизвестни хора от листите на ГЕРБ. Има ли риск в тази смяна на поколенията на политиците?

Кр. Каракачанов: Значи, вижте, какво значи неизвестни хора. Не е важно дали си известен, важното е дали си качествен. Това, че голямата част от обществото не познава тези депутати, не е трагедия. Трагедия е, ако... трагедия би било, ако те се държат като онези неизвестни...

Водещ: Ще влезе рапърът от... ще влезе Маниакът, рапър от Бургас.

Кр. Каракачанов: Ами... тук, вижте сега, тук отговорността си носят партиите, които са си попълвали листите.

Водещ: Той е на 26 години.

Кр. Каракачанов: Възрастта няма определено значение.

Водещ: Не знам. Да, абсолютно няма. Има характерни текстове... в негово изпълнение.

Кр. Каракачанов: Не го познавам, не му знам и текстовете. Но пак казвам, отговорността за кандидатите...

Водещ: Ще хвана патлака, мадъ факър и, общо взето...

Кр. Каракачанов: Ами, общо взето, да... добре, звучи несериозно, но фактите са факти, избирателят е решил това.

Водещ: Питам ви има ли риск?

Кр. Каракачанов: Риск има, разбира се, винаги. Риск има. Помним 2001 година Сакскобургготски, който се запозна със своите министри в деня на клетвата на новото правителство. Той не ги познаваше, бяха му представени предишната вечер, преди да им напише имената. Той не им знаеше имената, пък да не говорим за депутатите, така и не ги научи в рамките на предишното Народно събрание, но това е друга тема. Винаги има риск, когато попаднат случайни хора, хора, които, общо взето, са влезли по силата на една вълна, която се е вдигнала в даден момент, след което се вземат насериозно. Помните, че точно най-големите скандали и по отношение на дребни битовизми, и корупционни схеми бяха именно с тези депутати от НДСВ, които ей така съдбата ги потупа по рамото и ги вкара по случайност в парламента. Те са...

Водещ: Оптимист сте, че този път няма да бъде така. Така да разбирам... призовавате за 6 месеца търпение.

Кр. Каракачанов: Надявам се всеки да си... Пак казвам, надявам се ГЕРБ да са си подбрали кандидатите и да могат да разчитат на тях. Но вие споменахте това, че оставаме извън парламента. Това не е толкова страшно. В края на краищата помните, че най-големите акции, които направихме и с които ВМРО придоби сериозен авторитет и позиции в обществото, бяха акциите за спасяването на медицинските сестри, защитата на АЕЦ "Козлодуй", събирането на тези над 500 хиляди подписа, искането за референдум. Това бяха все неща, които сме поставили, когато сме били извън парламента. Така че, когато една политическа формация има кауза, има цел, желае да работи, тя може да работи и извън парламента. В края на краищата, пак казвам, съдбата си е съдба, така се е завъртяло колелото.

Водещ: Добре, благодаря за този разговор. Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, който обясни, че ще иска вот на доверие от своите съпартийци и своите колеги.

 

Още от Парламентарни избори Още от Парламентарни избори