Любовни истории

Пейо Яворов и Мина Тодорова

Пейо Яворов и Мина Тодорова

Чиста, красива и трагична, любовта между Пейо Яворов и Мина Тодорова се превърна в легенда на изминалото столетие, която поколения българи приеха като несбъдната част от собствения си живот.

Гениалният поет среща за пръв Мина на една от сбирките на списание „Мисъл” през 1906 година. Тя е сестра на писателя Петко Тодоров и въпреки че е само на 15 години, привличането между двамата е видимо. Следват откраднати срещи, страстни писма, взаимна неувереност и обществено възмущение. За своята Мина Яворов написва някои от най-силните произведения в българската литература – стихотворенията „Две хубави очи”, „Благовещение”, пиесата „В полите на Витоша”… Последната им среща е през лятото на 1909 година, след което Мина заминава за Франция. В началото на 1910-а тя се разболява от туберколоза и на 13-и срещу 14-и юли умира, слагайки край на една невъзможна и може би точно заради това безсмъртна любов.

 

Телефони за гласуване:

За SMS и повикване от абонати на Мобилтел, Глобул и Vivacom - 14202
0,60 лв. с ДДС

За обаждане на фиксираните абонати на Vivacom - 0900 10202
0,66 лв. с ДДС

Други начини за гласуване:

1. На телефоните на Редакция „Култура и образование” в Българската национална телевизия:
За чужбина: + 359 2 9830012
За България: 02 / 9830012

2. На електронната ни поща vek@bnt.bg

 

Любовни истории

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Пенчо Славейков и Мара Белчева

Тя е музата на българската поезия, той е един от великите ни интелектуалци на всички времена. Мара Белчева и Пенчо Славейков са онази двойка, в която любовта и духът са свързани по удивителен начин, за да бележат целия български ХХ... виж »
 
Пейо Яворов и Мина Тодорова

Пейо Яворов и Мина Тодорова

Чиста, красива и трагична, любовта между Пейо Яворов и Мина Тодорова се превърна в легенда на изминалото столетие, която поколения българи приеха като несбъдната част от собствения си живот. Гениалният поет среща за пръв Мина на една... виж »
 
Пейо Яворов и Лора Каравелова

Пейо Яворов и Лора Каравелова

Сякаш всичко, до което се докосне Пейо Яворов, е осъдено на разруха и връзката му с Лора Каравелова е най-страшното доказателство за това. Запознават се на един излет в Драгалевци през лятото на 1906 година, но взаимният им интерес няма... виж »
 
Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Няма просветен европеец, който да не знае името на Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на съвременната турска държава. Малцина обаче знаят, че любовта на живота му е българката Димитрина Ковачева. Бъдещият „баща на турската нация”... виж »
 
Боян Пенев и Елисавета Багряна

Боян Пенев и Елисавета Багряна

Като че ли по някакво необяснимо правило голямата любов изгаря всичко по пътя си и рядко стига до щастлива развръзка. Както се случва с Елисавета Багряна и Боян Пенев - двойката, която успя да победи обществените предразсъдъци и личните... виж »
 
Цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Не са много хората, които си дават сметка, че обект на завист и възхищение, коронованите особи в цял свят всъщност имат един голям недостатък пред обикновения човек, тъй като в огромната отговорност за продължаването на династията... виж »
 
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова

Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова

"Понякога ще идвам във съня ти, като нечакан и неискан гостенин…” Така започва едно от най-разтърсващите стихотворения в историята на българската литература, с което броени часове преди смъртта си Никола Вапцаров се прощава със своята... виж »
 
Александър Балабанов и Яна Язова

Александър Балабанов и Яна Язова

През 1930 година никому неизвестната Люба Ганчева от Лом дава своя тетрадка със стихове на международно известния учен и интелектуалец Александър Балабанов, който веднага оценява нейния талант и измисля псевдонима Яна Язова, с който... виж »
 
Раде Маркович и Невена Коканова

Раде Маркович и Невена Коканова

Любовта между Раде Маркович и Невена Коканова е история, в която измисленият свят на киното оцвети черно-белия свят на действителността. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови” разказва за невъзможната любов между българка и... виж »
 
Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова

Иван Славков и Людмила Живкова без всякакво съмнение са най-известната двойка от епохата на развития социализъм. Своеобразната принцеса на народната република вече има един брак зад гърба си, а по странна ирония на съдбата известният... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник