Новини

Днес избираме българското събитие на ХХ век
04.03.2010, 11:29

Днес избираме българското събитие на ХХ век

Тази вечер ще изберем българското събитие на ХХ век. Дали това е атентатът в храма „Света Неделя", дали е спортното събитие - покоряването на Еверест, дали е културно събитие, дали е 9-и септември - довечера ще можем да дадем своя глас. Гости в студиото на „Денят започва" бяха Йордан Попов, журналист от в-к „Стършел", дипломатът Стефан Тафров, проф. Валери Стефанов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски".

Проф. Валери Стефанов заяви, че не трябва да натоварваме този избор с прекалени очаквания, че той ще ни даде отговор за единственото и неповторимото събитие. „Според мен трябва да се отнасяме към цялата история именно като една възможност българинът да провери долапите на своята памет, да види какво има в нея, да си припомни определени събития и да извади някакви неща оттам." ХХ век е пъстър - той е и с падението, и с възхода. Въпросът е българският зрител с какво иска да се припознае, с каква част от своята памет иска да се идентифицира в този момент, допълни той.

Според Стефан Тафров тези, които са гласували досега, са тип хора, за които определена част от българския ХХ век е особено скъпа - онази част от ХХ век, която започва с 9-и септември, по време на която се построи Димитровград - този тип хора очевидно са били активни при гласуването. „Точно този избор предизвика учудването, да не говоря за възмущението на други хора, които може би не бяха гласували, за които беше буквално обидно 9-и септември да бъде обявен за най-важното събитие", каза още той. Но всичко опира до една известна двусмисленост във формулирането на въпросите - не е ясно за кое събитие говорим - за отрицателните събития или за положителните събития. И тази двусмисленост остава и тази вечер тя, мисля, че ще продължи, заключи той.

Йордан Попов беше откровен, че не престава да се удивлява как може, когато българският зрител е изправен пред избора между 22-и септември /Независимостта на България/ и 9-и септември /деня на зависимостта на България/ - да избере зависимостта. „Не случайно по онова време на последния етаж на ЦУМ се продаваха антени за Белград, което означава, че хората търсеха други източници на информация, освен зависимата от властта тогава Българска телевизия", посочи той.

В историята на ХХ век всеки има по една лична история - кое ще е българското събитие на ХХ век ще изберем тази вечер. 

Още от новини

Гледайте онлайн избора на българската революция в бита на ХХ век
31.12.2020, 13:02

Гледайте онлайн избора на българската революция в бита на ХХ век

Коя е българската битова революция на ХХ век можете да видите тази вечер от 21:00 ч. и онлайн на адреси: - Онлайн излъчване за България (БНТ1) - виж »
 
Защо Димитровград се обиди след финала на "Българските събития на XX век"
08.03.2010, 16:07

Защо Димитровград се обиди след финала на "Българските събития на XX век"

В нощта, когато се избираше най-значимото българско събитие на XX век, широк отзвук и недоволство предизвика изказването на част от гостите против Димитровград.Според кмета на града Стефан Димитров няма друг... виж »
 
Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век
04.03.2010, 22:35

Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век

Българското оперно чудо е най-значимото българско събитие на XX век. От десетте номинации вотът на зрителите постави на първо място победителя в културното събитие с 26,56 %. Българското строително архитектурно събитие... виж »
 

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник