За кампанията

За кампанията

По случай 50-годишния юбилей на Българската национална телевизия на 3 декември 2009 година стартира новата телевизионна кампания „Българските събития на ХХ век”. В продължение на три месеца БНТ ще извежда всички най-значими и важни политически, икономически, военни, социални, културни и духовни събития, маркирали историята на България в отминалия век.

В поредица от ежеседмични предавания на живо най-големите капацитети и ерудити в различните области – политика, икономика, култура, бит, военно дело, спорт, наука и техника, строителство и т.н., ще разказват, разискват и коментират  номинираните след предварително проучване и селекция  ключови събития на ХХ век, които ще бъдат илюстрирани с документални кадри от богатия телевизионен архив на БНТ, в следните категории:

Българските военни успехи на 20 век
Българските научни постижения на 20 век
Българските културни събития на 20 век
Българските революции в бита на 20 век
Българските политически събития на 20 век
Българските спортни събития на 20 век
Българските любовни истории на 20 век
Българските строежи на 20 век
Българските атентати на 20 век
Българските абсурди и куриози на 20 век

На 3 декември 2009 година, в едночасово предаване на живо от 20,55 ч.,  ще бъдат обявени 100-те най-важни, знакови и вълнуващи събития на българския ХХ век, които в следващите три месеца, до март 2009 година, ще бъдат показвани, разказвани и обсъждани в ефира на Българската национална телевизия. Същата вечер ще бъде съобщен и регламентът за включване и участие на всички българи в кампанията „Българските събития на ХХ век”, които ще имат възможността да изразят своето лично отношение и пристрастия към миналото ни.

-    Какъв век беше ХХ-тия,  как Вие бихте го определили и назовали: като най-драматичният, най-черният, най-кървавият век в човешката история; век на сътресения, жестокост, жертва, покаяние, или обратното - век на сила, съзидание, напредък и възход? Какво донесе на света, на хората и на България? И каква е България след този век?

-    Коментар на кампанията – има ли полза от такава кампания, в която се обръщаме назад и внимателно се вглеждаме в миналото си?

-    Ако сравним ХХ век с началото на ХХІ-вия  – ще открием ли и днес събития, достойни за историята както миналите?

-    Личният Ви избор на българско събитие – знаковото, несравнимото, незабравимото, определящото ХХ век?

Това са основните въпроси, на които кампанията ще търси отговорите, в опита ни да осмислим преживяното, преди да продължим нататък.

Надяваме се, че проектът „Българските събития на ХХ век” на Българската национална телевизия ще срещне Вашето съпричастие и подкрепа, тъй че идеята да се превърне в наша обща кауза.

Медийни партньори

24 часа Българска Телеграфна Агенция Българско Национално Радио Дневник